Annons
Nyheter

Mordvågen i Kalmar: Fem gripna för inblandning

Kalmar har drabbats av tre mord och flera andra grova våldsbrott det senaste året.
Nu har fyra män och en kvinna gripits misstänka för inblandning i våldsvågen som har koppling till en kriminell konflikt. Två män greps i Norge och övriga tre i Stockholm.
Brott • Publicerad 15 mars 2023
Fem personer har under helgen gripits misstänkta för inblandning i flera mord i Kalmar det senaste året. Arkivbild.
Fem personer har under helgen gripits misstänkta för inblandning i flera mord i Kalmar det senaste året. Arkivbild.Foto: Tim Aro/TT

Det senaste året har bland annat tre mord inträffat i Kalmar. Det första skedde i januari 2022 och det mordet tros vara startskottet på den blodiga konflikten.

– Det är det mordet som en av de gripna i Oslo misstänks för, säger kammaråklagare Johan Henningsson till TT.

Annons

Totalt sitter 13 misstänkta personer anhållna eller häktade för inblandning i våldsvågen.

– Det är två sidor i konflikten. Det är det så kallade Norrlidennätverket på ena sidan och ett annat nätverk, som saknar namn, på andra sidan. Alla de som sitter frihetsberövande nu är kopplade till det andra nätverket, säger Henningsson.

Sköts ihjäl nära skola

Nyligen avslutades rättegången gällande ett mord på Ängö i mars förra året. En 27-årig man åtalades misstänkt för mordet samt bland annat två mordförsök och tre grova vapenbrott.

– Mordet på Ängö misstänker man att det är Norrlidennätverket som ligger bakom. Medan allt det andra är det andra gänget, säger Henningsson.

Det tredje mordet skedde i maj 2022. Då sköts en 19-årig man ihjäl i närheten av en skolgård. Ingen av de 13 personerna som är frihetsberövade kopplas i nuläget till det mordet, men polis och åklagare tror att det är kopplat till konflikten.

– Det är vi tämligen säkra på att det är, men sedan ska man också kunna bevisa det, säger Johan Henningsson.

TT: Vad är motivet till konflikten?

– Jag tror inte att jag ska spekulera kring det. Jag tror inte att vi har en hundraprocentig bild av vad det är som faktiskt ligger bakom. Den gemensamma nämnaren är väl narkotikahantering. Det är väl det som är startpunkten, men exakt vad som har hänt och lett fram till det här ska vi nog vänta med att spekulera om.

"Tur och skicklighet"

De fyra männen och kvinnan – som alla är i åldern 20–25 år – som greps i helgen är misstänkta för brott som mord, anstiftan till mordförsök, förberedelse till mord, medhjälp till mordförsök, grovt vapenbrott och anstiftan till grovt vapenbrott.

– Vi har jobbat målmedvetet med det här sedan augusti. Vi har haft både tur och skicklighet. Det har varit duktiga poliser och bra utredningsarbete och sedan har vi haft tur emellanåt också. Pusselbitar som har ramlat in, säger Johan Henningsson.

Åklagaren inväntar nu att de två gripna i Oslo ska utlämnas till Sverige. De övriga tre personerna kommer att begäras häktade under onsdagen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons