Annons
Nyheter

Fem gripna för terrorplaner – kopplas till IS

Fem män har gripits misstänkta för stämpling till terrorbrott i Sverige. Åtminstone två av dem nekar till anklagelserna.
Terrorplanerna kopplas till protesterna efter koranbränningen i januari – och knyts enligt Säpo till terrorgruppen IS.
Brott • Publicerad 4 april 2023
Fem personer har gripits misstänkta för stämpling till terroristbrott. Arkivbild.
Fem personer har gripits misstänkta för stämpling till terroristbrott. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Susanna Trehörning, biträdande enhetschef för kontraterrorism på Säkerhetspolisen. Arkivbild.
Susanna Trehörning, biträdande enhetschef för kontraterrorism på Säkerhetspolisen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Säkerhetspolisen har under morgonen gripit fem personer som är misstänkta för stämpling till terrorbrott i Sverige, säger Susanna Trehörning, biträdande enhetschef för kontraterrorism på Säpo.

Enligt Åklagarmyndigheten rör det sig om fem män som anhållits som skäligen misstänkta, vilket är den lägre misstankegraden.

Annons

Männen greps på tisdagsmorgonen en koordinerad insats av polisens nationella insatsstyrka i Eskilstuna, Linköping och Strängnäs. Tillslaget gick enligt Säpo lugnt till.

Männen kopplas till våldsbejakande islamistisk extremism.

– Vi bedömer att det finns internationella kopplingar, närmare bestämt terrororganisationen IS, säger Susanna Trehörning.

Hur kopplingarna ser ut går hon inte närmare in på.

Det aktuella ärendet är enligt Säpo ett av flera som man arbetat med efter den högerextreme politikern Rasmus Paludans uppmärksammade koranbränning utanför Turkiets ambassad i januari.

Inget omedelbart hot

Insatsen sker enligt Säpo i ett tidigt skede och bedömningen är att ett attentat inte var omedelbart förestående.

– Vi kan aldrig chansa utan vi behöver agera när vi har en underrättelsebild att det pågår någon form av planering av terrorbrott, säger Trehörning.

TT: Kan det bli fler gripanden?

– I det här specifika ärendet går vi in i ett utredningsskede nu och där får vi se vad som framkommer.

– Vilka ärenden vi har i övrigt är inget jag kan gå in på, men vi bedömer fortlöpande information och både bekräftar och avfärdar information som kommer in till oss dagligen.

Annons

Ett antal husrannsakningar har genomförts och "vissa beslag" har gjorts, enligt Säpo.

Blev prioriterat mål

Paludans koranbränning väckte starka känslor och reaktioner, och internationella uppmaningar om attentat följde. Sverige gick enligt Säpo från att vara ett "legitimt" mål för terrorattentat till ett "prioriterat".

– Efter det som hände i början av året, och det säkerhetsläge som vi haft, har vi sett en markant ökning av antalet hot som riktar sig mot Sverige och svenska intressen, säger Susanna Trehörning.

Den svenska terrorhotnivån ligger kvar på förhöjd nivå, en trea på den femgradiga skalan, vilket innebär att ett terrordåd kan inträffa.

Åtminstone två av de misstänkta nekar till anklagelserna om terrorstämpling.

– Han är förvånad över att han blivit misstänkt och förnekar brott, säger advokat Thomas Jönsson, som representerar en av dem.

Även den man som företräds av advokat Carlos Costa nekar.

TT: Åklagaren menar att de som gripits har kopplingar till IS. Vad säger din klient om det?

– Jag kan inte gå in på det i detalj eftersom det skulle bryta mot förundersökningssekretessen, men han förnekar själva brottsmisstanken som är riktad mot honom, säger Costa.

"Många oklarheter"

Enligt honom återstår ännu många oklarheter gällande vad åklagaren bygger sina misstankar på.

Annons

– Jag förstår ju att de har mer än vad vi försvarare får reda på, men än så länge går det inte att dra några slutsatser över huvud taget. Jag får inte ihop det alls. Men det kommer visa sig med tiden när man får ta del av de frågor som ställs och så vidare, säger Costa.

TT har sökt de övrigas advokater som antingen inte vill uttala sig eller inte hunnit träffa sina klienter än.

Senast på långfredagen, den 7 april, måste åklagaren fatta beslut om männen ska begäras häktade.

Fakta: Stämpling

Stämpling är en form av förberedelse till brott som innebär att en person i samråd med någon annan beslutar att begå ett brott, försöker förmå någon att utföra brott eller åtar sig att utföra ett brott. Stämpling är straffbart bara vid särskilt allvarliga brott, till exempel mord, terroristbrott och grov misshandel.

Källa: Åklagarmyndigheten

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons