Annons
Nyheter

Poliser avbröt gruppvåldtäkt – fem unga döms

Fem tonåringar döms för grov våldtäkt mot en kvinna i Kungsparken i Malmö. Hon utsattes för ett utdraget övergrepp, som avbröts av två patrullerande poliser.
Brott • Publicerad 3 februari 2023
Fem tonåringar i åldern 15 till 18 år döms för grov våldtäkt mot en kvinna i Kungsparken i Malmö i oktober. Arkivbild.
Fem tonåringar i åldern 15 till 18 år döms för grov våldtäkt mot en kvinna i Kungsparken i Malmö i oktober. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det var en sen kväll i slutet av oktober som poliserna hörde ljud från ett buskage i den mörka parken och såg att flera personer rörde sig där. De misstänkte att det pågick narkotikahantering – men två av de ungdomar som kunde stoppas hade uppknäppta livremmar.

Ut ur buskaget kom också en kvinna som sade att hon utsatts för våldtäkt. Fyra av ungdomarna har senare medgett att de hade sex med kvinnan, men hävdat att det var frivilligt från hennes sida.

Annons

Domstolen tar fasta på att hon på ett trovärdigt sätt berättat om vad hon utsatts för. Vittnesmålen från de poliser som mötte henne precis efteråt bidrar också till den fällande domen – hon var rädd och lite chockad när hon kom fram till dem. Även resultatet av läkarundersökningen hon sedan fick genomgå bidrar till att styrka att hon utsatts för våldtäkt.

Det var ett utdraget förlopp med visst inslag av våld och flera gärningsmän, konstaterar Malmö tingsrätt, och därför döms tonåringarna för grov våldtäkt.

18-åringen döms till fem års fängelse och två 17-åringar döms till sluten ungdomsvård i ett år. En 16-åring döms till tio månaders sluten ungdomsvård, medan en 15-åring får ungdomsövervakning i ett års tid.

De ska också betala skadestånd på drygt 300 000 kronor till kvinnan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons