Fest för traktorsamlare när museum tömdes

Bolinder-Munktell, John Deere och Hanomag. Det var rena julafton för traktorentusiaster när delar av en av landets finaste samlingar gick under klubban.
Motor • Publicerad 10 oktober 2019
En John Deere-traktor från 1938 var en av godbitarna som såldes på auktionen.
En John Deere-traktor från 1938 var en av godbitarna som såldes på auktionen.Foto: Bilweb Auctions/TT

Holger Larsson har samlat traktorer sedan han var ung och hans museum i Överkalix har blivit en turistattraktion. Men nu vill han trappa ned och bestämde sig för att sälja runt häften av samlingen. Sammanlagt 111 traktorer och andra fordon såldes på auktion under onsdagen.

Stått ute

Traktorerna som såldes var bland de första modellerna som kom när man övergick från att använda hästar och oxar i lantbruket. De har stått ute de senaste 20–30 åren och varit helt översnöade under vintern, men är i förundransvärt bra skick.

– Jag tror inte att det finns en så fin samling av 30–50-talstraktorer någon annanstans i Sverige. Längre söderut hade de rostat sönder, men de här har originalfärgen kvar och inga hål, berättar auktionsförrättaren Michael Luft.

Holger Larsson har också hållit dem i trim genom att pumpa däcken och starta dem med jämna mellanrum, ett arbete han nu är glad att han slipper.

Förhandsintresset för auktionen var enormt och intresserade köpare har hört av sig dagligen. Intresset för äldre traktorer är stort i landet och växer hela tiden, enligt Michael Luft.

– Det finns fyra tidningar som bara handlar om traktorer. Traktorerna är en del av vår kulturhistoria.

Dyra godbitar

Bland godbitarna som såldes fanns bland annat en John Deere-traktor från 1938 och en lingrävare från Tornborg och Lundberg från 1946. För Bolinder-Munktell-traktorer med tändkulemotor sköt budgivningen i höjden.

– De såldes för mycket mer än vad vi trodde. Vi hade tänkt 10–15 000, men några gick för över 30 000. Sedan fanns det några fina tyska Hanomag och några från Porsche som gick för höga summor.

– Överlag var det samma priser som man får längre ner i landet, säger Michael Luft, som trott att det långa avståndet till Överkalix skulle skrämma bort köpare.

– Men är man entusiast tar man transportkostnaden på nöjeskontot.

Boel Holm/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.