Annons
Nyheter

FI ska samråda med Riksbanken om kapitalbuffert

Ekonomi • Publicerad 4 april 2023
Finansinspektionen, med generaldirektör Daniel Barr, kan tvingas stämma av sina krav på banker med Riksbanken i framtiden. ArkivbildFoto: Lars Schröder/TT

Regeringen vill att Finansinspektionen (FI) samråder med Riksbanken när de fastställer krav på kapitalbuffertar på svenska banker. Anledningen är att besluten om hur mycket kapital bankerna ska ha kan få betydelse för penningpolitiken, enligt finansminister Niklas Wykman (M).

Lagändringen föreslås träda i kraft till årsskiftet och förslaget går nu ut på remiss.

Annons

"Den kontracykliska kapitalbufferten är en viktig del i detta genom att den bygger motståndskraft hos bankerna. Med det här förslaget vill vi säkerställa att buffertbesluten fattas utifrån ett så brett perspektiv som möjligt", skriver Wykman i en kommentar.

Förändringen gäller vad som kallas den kontracykliska kapitalbufferten, som ska balansera de risker som byggs upp i banksektorn när utlåningen ökar. Tanken är att dessa reserver ska säkra fortsatt kreditgivning i krislägen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons