Annons
Nyheter

Fick fem gånger för mycket morfin efter "rykte"

Vård • Publicerad 16 april 2023
Händelsen inträffade vid ett LSS-boende i Lund. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

En brukare på ett LSS-boende i Lund fick vid flera tillfällen en fem gånger för hög morfindos efter att ett falskt rykte cirkulerat bland personalen om att dosen skulle höjas, rapporterar Skånska Dagbladet.

Misstaget, som uppdagades i januari, har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) enligt lex Maria, då det kunde ha resulterat i en allvarlig vårdskada.

Annons

Personen i fråga uppvisade vid åtminstone ett av de totalt sex tillfällena andningssvårigheter. Dagen efter hade personen dessutom varit trött, saknat aptit och haft problem med att urinera. Trots det gjorde personalen ingen koppling till den höjda dosen.

Enligt personalen grundade sig höjningen av dosen i ett muntligt "rykte", trots att det inte stod angivet i ordnationshandlingen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons