Annons
Nyheter

Fick straffrabatt – men vittnade inte

En narkotikakurir fick straffrabatt för att han pekat ut sina två uppdragsgivare. Men när det var dags för rättegång mot en av de tidigare uppdragsgivarna ville han inte vittna – och mannen friades.
Brott • Publicerad 14 februari 2023
"Att man kan få en straffrabatt och sedan några månader senare sitta i en stor förhandling och säga ”jag minns inte” på allt, det känns onekligen fel", säger åklagaren. Arkivbild.
"Att man kan få en straffrabatt och sedan några månader senare sitta i en stor förhandling och säga ”jag minns inte” på allt, det känns onekligen fel", säger åklagaren. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Att man kan få en straffrabatt och sedan några månader senare sitta i en stor förhandling och säga ”jag minns inte” på allt, det känns onekligen fel, säger åklagare Anna Broomé vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet till Sydsvenskan.

Narkotikakuriren dömdes själv i oktober till fem års fängelse, fastän straffvärdet egentligen bedömdes vara sex år och tre månaders fängelse. Mannen hade tio kilo kokain i bilen när han stoppades vid Öresundsbron och dömdes därför för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Annons

Att han inte längre ville stå för de uppgifter som tidigare lett till att han själv fått straffrabatt var en starkt bidragande orsak till att den utpekade uppdragsgivaren friades, anser åklagaren.

Enligt Malmö tingsrätt räcker inte narkotikakurirens tidigare uppgifter för en fällande dom. Den utpekade uppdragsgivaren har visserligen varit på samma platser och vid samma tidpunkter som kuriren i Nederländerna och de har kört samma väg hem. Men i övrigt saknas bevis för att han skulle ha organiserat resan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons