Annons
Nyheter

Fields-skytten ringde krislinje före dådet

Tre personer dog och sex människor skottskadades i skottlossningen i köpcentret Fields i Köpenhamn förra sommaren.
Bara minuter före dådet ska den 23-årige gärningsmannen ha ringt en psykiatrisk krislinje.
– Han är straffri på grund av sjukdom, säger hans advokat under rättegången.
Danmark • Publicerad 12 juni 2023
Ett hav av blommor vid Metrostationen utanför ingången till köpcentret Fields i Köpenhamn efter masskjutningen den 3 juli förra året. Arkivbild.
Ett hav av blommor vid Metrostationen utanför ingången till köpcentret Fields i Köpenhamn efter masskjutningen den 3 juli förra året. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Den 23-årige mannen kom till köpcentret Fields utanför Köpenhamn sent på söndagseftermiddagen den 3 juli förra året. Utrustad med ett gevär, en pistol och en kniv gick han in på en toalett i anslutning till en biograf.

Där bytte han om, men ringde även en psykiatrisk krislinje, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau. Under ett 16 minuter långt samtal fick han enbart stå i kö för att prata med någon – krislinjen visade sig vara semesterstängd.

Annons

När 23-åringen lagt på gick han ut och började skjuta omkring sig. Klockan 17.36 fick Köpenhamnspolisen larm om skottlossningen på Fields – runt en kvart efter det första skottet greps mannen på en parkeringsplats med vapnet i handen.

"Är straffri"

Mannen har erkänt gärningen, men nekar till brott med hänvisning till psykisk ohälsa.

– Vi bestrider inte att han var på Fields, tog med skjutvapen och avlossade skott. Att flera kom till skada och att tre dog eftersom de blev träffade, säger hans försvarsadvokat Luise Høj i Köpenhamns tingsrätt när rättegången inleds på måndagen.

Det går dock inte säga att han erkänner brott, hävdar advokaten.

– Det är för att jag menar att han är straffri på grund av sjukdom, säger Luise Høj.

En pojke och en flicka – båda 17 år – och en 47-årig man blev ihjälskjutna. Sex andra personer blev skottskadade och ett stort antal människor skadades på annat vis under tumultet. Totalt ingår 23 namngivna offer samt över 20 oidentifierade personer i åtalet. Två av de skadade är svenska medborgare.

I 23-åringens hem har polisen hittat uppgifter som visar att dådet var planlagt. Han hade tidigare under söndagen varit ute på Fields och kollat på ingångarna till biografen, där de två första offren blev dödade.

Under rättegången framgår det att han även har haft planritningar över en förskola i Köpenhamn, men han är inte åtalad för att ha planerat ett attentat mot förskolan.

Mannen är enligt polisen "känd inom psykiatrin", men myndigheten hade själv ingen större kännedom om honom före dådet på Fields. Tidningen Politiken har rapporterat att 23-åringen under ett halvår haft kontakt med 13 olika psykiatriker.

"Våldsfantasier"

Mannen hade kontakt med psykiatrin några dagar före dödsskjutningen. Han har tidigare uppgett för behandlare att han känt sig förföljd och att han hade tankar eller fantasier om att slå ihjäl någon.

Annons

– Om det rör sig om våldsfantasier ska vi lägga tid på att finna ut vad som ska till för att de kan bli verklighet. Det kräver att det byggs upp ett förtroende mellan patient och behandlare, och därför går det inte att man pratar med 13 olika människor som i det här fallet, säger professor Merete Nordentoft, som varit del av en specialgrupp som haft tillgång till 23-åringens journaler.

Mannen är åtalad för mord och mordförsök, och åklagarmyndigheten har meddelat att åklagaren kommer att begära psykiatrisk tvångsvård på obestämd tid för honom.

Fakta: Dådet på Fields i Köpenhamn

Söndagen den 3 juli 2022 klockan 17.36 fick Köpenhamnspolisen ett larm om skottlossning på köpcentret Fields. Den misstänkte gärningsmannen – en 23-årig man – greps en knapp kvart senare på en parkering utanför.

En 17-årig flicka, en 17-årig pojke och en 47-årig man blev ihjälskjutna. Sex andra personer skottskadades. Över 40 personer ingår i åtalet, varav över 20 är oidentifierade personer.

Åklagaren har uppgett att man kommer att yrka på psykiatrisk tvångsvård på obestämd tid för 23-åringen.

I mannens hem har polisen hittat handskrivna anteckningar om att han ska ta nycklarna till sin fars vapenskåp och ta gevär med sig. Han har även skrivit att han har "ostoppbara" tankar om att ta livet av sig själv och andra.

Det har även hittats texter om var på kroppen man ska sikta med vapen och att man kan flytta möbler för att skydda sig själv.

Rättegången i Köpenhamns tingsrätt väntas pågå mellan den 12 juni och 5 juli.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons