Annons
Nyheter

Filmande av olycksplatser växande problem

Vid två drunkningsolyckor under helgen har polis och räddningspersonal störts i sitt arbete av privatpersoner med mobiltelefoner som filmat eller som stått i vägen. Att folk står och filmar eller fotograferar vid olycks- eller brottsplatser är ett växande problem, enligt både Ambulansförbundet och Brandmännens riksförbund.
Landskrona • Publicerad 3 juni 2018

En 17-årig pojke omkom på lördagen i en drunkningsolycka på en camping utanför Degerfors. Under räddningsinsatsen ska flera privatpersoner funnits på platsen och polisen gick efteråt ut och kritiserade några för att ha filmat olyckan och stått i vägen för räddningspersonal.

"Tack vare dessa personers beteende nödgades räddningspersonal avvaras för att skyla kroppen under det livräddande arbetet, räddningspersonal försinkades i sin väg fram till räddningsarbetet och polis tvingades biträda med att fysisk flytta personer för att göra fri väg åt räddningspersonal", skriver polisen Johan på Facebook.

Annons

"Att de dessutom har mage att ifrågasätta när jag ber dem lägga undan sina telefoner i respekt för pojken är upprörande och fullständigt bortom normalt hyfs", skriver han också.

Vid ytterligare en drunkningsolycka i helgen vid en camping i Landskrona omkom en 75-årig man. Även där upplevde räddningspersonal att privatpersoner betedde sig olämpligt.

– På olycksplatsen vägrade folk att flytta sig och man vägrade att utrymma bryggan trots polisens uppmaningar om att göra så, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisens region Syd.

Att många är nyfikna och ibland stannar och tittar på en olycka är inget nytt men att man nu när många också tar fram en mobiltelefon och filmar och ibland publicerar bilder på sociala medier blir det ett problem, enligt både Ambulansförbundet och Brandmännens riksförbund.

– Det är inte etiskt försvarbart att fotografera personer som befinner sig i sådana här tragiska situationer eller olyckor. Man tycker att folk borde förstå det, säger Gordon Grattidge, förbundsordförande för Ambulansförbundet.

Även Brandmännens riksförbund har sett en förändring de senaste åren.

– Skillnaden i dag är just filmandet och fotograferandet, att folk kliver fram för att få en bättre vinkel. Polisen måste jobba med det eller så får vi avsätta någon gubbe som kan hålla folk på avstånd så att vi får jobba ifred, säger förbundsordförande Peter Bergh. (TT)

Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons