Filminstitutet kraftsamlar för skolbio

Nöje • Publicerad 7 oktober 2019
Filminstitutets vd Anna Serner vill att skolbion ska nå fler. Arkivbild.
Filminstitutets vd Anna Serner vill att skolbion ska nå fler. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund

Antalet barn som har tillgång till skolbio under sin skolgång har sjunkit rejält under en tjugoårsperiod, enligt Filminstitutets senaste skolbiorapport. Nu manar institutet till en gemensam kraftsamling för att skolbion ska nå fler. Bland anledningarna till att den uteblir nämns ekonomiska skäl och långa avstånd till biografen, men också brist på engagerad personal och konkurrens med annan kulturverksamhet.

"Att så få barn får gå på skolbio och att det avgörs av vilken skola du går på är en demokratisk ojämlikhet. Att se film på bio är en unik och gemensam upplevelse och ett sätt för unga att introduceras till kulturlivet på platsen de bor", säger Filminstitutets vd Anna Serner i ett pressmeddelande.

Institutet har nu satt samman ett paket med inspirationsfilmer och information, för att sänka trösklarna och nå ut bredare i kommunerna med både pedagogiskt material och ekonomiskt stöd.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.