1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Filmrecension: Arbetslös ironiker växer upp

Sofia är en 35-årig arbetslös ironiker som bor hemma hos sin älskade bror. I den här visuellt snygga och charmiga filmen får man följa hur hon tvingas växa upp.
Anne-Élisabeth Bossé och Patrick Hivon spelar bror och syster i "Jag och min bror". Pressbild.
Foto: Folkets bio
"Jag och min bror" är inte en renodlad komedi men inte heller ett renodlat drama. Patrick Hivon och Anne-Élisabeth Bossé i huvudrollerna gör upplevelsen njutbar. Pressbild.
Foto: Folkets bio

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Sophia (Anne-Élisabeth Bossé) och hennes bror Karim (Patrick Hivon) har en nära relation. Kanske lite för nära? Nja, nu är inte detta den typen av film, gränsen för vad man orkar med att se i form av alltför het syskonkärlek passeras aldrig. (Men ibland tassar den på gränsen.)

Hur som helst umgås syster och bror helst med varandra och har sin egen lilla jargong, som effektivt utesluter alla andra människor från deras elitistiska bubbla.

Sophia har extremt många högskolepoäng men ingen arbetslivserfarenhet. I filmens inledning misslyckas hon med att få anställning på universitetet där hon precis har doktorerat. Hon bor på brorsans gästsoffa och egentligen har väl inget i Sophias liv gått riktigt som det borde, men den stora krisen infinner sig först när brorsan blir kär. I Sophias abortläkare dessutom.

Ibland kan det vara skönt att sjunka in i en liksom anspråkslös men ändå sevärd film. Det här är en sådan. Den är inte tillräckligt kul för att klassas som en komedi och inte dramatisk nog för att vara ett renodlat drama. I stället slingrar den sig fram i en lågmäld mitt emellan-terräng, som visserligen är full av de klyschor som brukar dyka upp i filmer om struliga 30-nånting-tjejer (partyknark, bebiskonflikt, tokiga dejter) men som ändå känns ganska charmig.

Det är mycket tack vare Anne-Élisabeth Bossé i huvudrollen. Hon har en fulsnygg stil som känns skönt befriande och det är också härligt att lyssna på hennes kanadensiska franska. Dessutom är filmen väldigt stilig, regissören Monia Chokri, som har spelat i flera av landsmannen Xavier Dolans ("Hjärtslag", "Laurence Anyways") filmer verkar ha inspirerats av hans visuellt starka stil och öser på med snygga scener, miljöer, scenografier och kostymer.

Någon borde ha klippt ned filmen med sisådär 20 minuter men tack vare en fin känsla för livskris och melankoli i olika nyanser så blir "Jag och min bror" en mysig film att titta på, där man kan roa sig med att fundera över exakt hur synd det egentligen är om den lätt narcissistiska hjältinnan.

Läs mer

Skurup

Trädgårdsredskap stals i lada

Gräsklippare och skottkärra försvann

Ystad

Lantbrukare får rätt: Får odla jordärtskockor i naturvårdsområde

Domstol går på lantbrukarens linje i strid med länsstyrelsen.

Jakten på soltimmarna

Finaldags för Solligan: ”Slutade i dur för oss på sydkusten”

Högsommarvärme avslutar jakten på på soltimmarna.

Eldningsförbud

Brandrisk: Grillning och eldning förbjuds i Skurups kommun

Grillning på engångsgrillar förbjuds helt.

Bostad

Bostadsmarknaden i sydöst: Här steg villapriserna mest i sommar

Nya siffror presenteras.

Tomelilla

Offer sprang ikapp inbrottstjuv – fick tillbaka stöldgodset

Klättrade in genom öppet fönster när paret låg och sov.