unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Filmrecension: Nyanserat om metooskandal

Film har blivit sport. Även om den nya Marvel eller "Star wars"-filmen suger kommer den att backas av lojalt skrikande supportrar, sedan länge resistenta mot begrepp som kvalitet. På liknande sätt är förväntningarna på ”Bombshell” en stor del av filmupplevelsen.
Charlize Theron, Nicole Kidman och Margot Robbie i "Bombshell – när tystnaden bryts". Pressbild.
Charlize Theron, Nicole Kidman och Margot Robbie i "Bombshell – när tystnaden bryts". Pressbild.
Foto: Hilary B Gayle
Charlize Theron och Liv Hewson i "Bombshell – när tystnaden bryts" – en oväntat nyanserad film om metooskandalen på Fox News. Pressbild.
Charlize Theron och Liv Hewson i "Bombshell – när tystnaden bryts" – en oväntat nyanserad film om metooskandalen på Fox News. Pressbild.
Foto: Hilary B Gayle

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Det är en av de första stora metoofilmerna och den kommer att hyllas och hatas utifrån ideologiska ryggmärgsreaktioner snarare än för sina konstnärliga kvalitéer. Allt beroende på vilken fraktion av det identitetspolitiska Twitter man kollar.

En åsikt som landar någonstans i mitten är dömd att feltolkas eller blåsas upp bortom rimliga proportioner. Ändå är det någonstans där ”Bombshell” landar. Det är ingen infotainmentfilm för Hollywoods världssamvete. Snarare en rappt berättad, välspelad arbetsplatsthriller. Varken mer eller mindre.

Roger Ailes, chefen för den högerkonservativa propagandakanalen Fox News, blev anklagad för sexuella övertramp på jobbet och fick så småningom sparken efter att flera kvinnor gått ut offentligt. Allt berättas av isdrottningen Megyn Kelly (Charlize Theron) som länge var Fox News största stjärna. Hennes lojalitet mot tv-stationen prövas när programledaren Gretchen Carlson (spelad av Nicole Kidman) bestämmer sig för att vittna om trakasserier.

Megyn Kelly var representativ för Roger Ailes affärsmodell. Han anställde vackra blondiner – "bombnedslag" – och instruerade dem att klä sig i korta kjolar. ”Det är ett visuellt medium” som Ailes, spelad av John Lithgow i en fetdräkt, förklarar.

Det är en nästan sann historia. Den kristna evangelisten Kayla Pospisil har skapats för att representera flera av de anonyma kvinnorna i skandalen. Margot Robbie gör en trovärdig prestation men Pospisils lesbiska romans med en producent som i hemlighet är Hillary-supporter går inte att se som något annat än en progressiv fantasi.

”Bombshell” utnyttjar inte heller biodukens potential, men är imponerande nyanserad i förhållande till sitt ämne. Ailes skildras inte som ett monster utan snarare en tragisk figur och regissören Jay Roach visar hur systerskapet många gånger fick ge efter för karriärhunger. Mot slutet muterar filmen tyvärr till en predikan, men innan dess innehåller den knappt en seg minut.

Läs mer

Det är byggnaderna runt sockersilon som ska rivas. Tackel & tågs byggnader är privatägda och kommunen hoppas att de blir en del av den framtida Hamnstaden.

Ystad

Rivning för Hamnstaden skjuts upp: ”Vi vet inte när vi har pengar”

Coronapandemin har stoppat arbetet.

Uppgifter: Willys på väg till handelsplatsen

Bygglov

Uppgifter: Willys på väg till handelsplatsen

Hemlighetsmakeriet kring affären har varit enormt.

Salmonella Choleraresuis är en typ av salmonella som inte har funnits i Sverige på 40 år. Nu inleds en intensiv smittspårning.

Sjöbo

Ovanlig salmonella på gård: ”Kan vara ett allvarligt hot mot grisnäringen”

Intensiv smittspårning inleds efter upptäckten av ovanlig salmonella på gården i Sjöbotrakten.

Storbråk: Polis ryckte ut till tumult på stan

Simrishamn

Storbråk: Polis ryckte ut till tumult på stan

Flera personer i bråk.

Regionrådet: ”Åk inte till Danmark!”

Coronaviruset

Regionrådet: ”Åk inte till Danmark!”

Han hoppas även att danskarna stannar hemma.

Polisens satsning mot fortkörare: Här åkte flest fast

Trafik

Polisens satsning mot fortkörare: Här åkte flest fast

Genomförde trafikkontroller på flera håll.