Annons

Filmrecension: Pricksäkert och charmigt uppväxtdrama

I Jonah Hills regidebut skildras mitten av 1990-talet ur en ung skateboardåkande killes ögon. Det blir både mysigt och hjärtskärande att hänga med.
Filmrecension • Publicerad 10 april 2019
Stevie (Sunny Suljic) och Ray (Na-kel Smith) utvecklar ett fint lillebror-storebror-förhållande i "Mid90s". Pressbild.
Stevie (Sunny Suljic) och Ray (Na-kel Smith) utvecklar ett fint lillebror-storebror-förhållande i "Mid90s". Pressbild.Foto: Nonstop entertainment

Stevie (Sunny Suljic) bor med sin mamma och storebror i Los Angeles. Han får regelbundet stryk av sin storebror och någon pappa verkar inte finnas med i bilden. De tillhör en lägre medelklass och mamman (Katherine Waterson) kämpar med pengar och tillvaron i stort men håller på att tappa greppet om sin unge son, som växer upp snabbt när han blir kompis med ett gäng skateboardåkare.

Trevande lär han känna den extravagante Fuckshit, Ray som drömmer om att bli proffs och Fourth Grade, som filmar allt som händer. Stevie blir en maskot i gänget och får hänga med på pirriga och ibland farliga eskapader. Soundtracket med Wu-Tang Clan och Nirvana, kläderna och stilen sitter förstås perfekt.

Annons

Det är inte helt långsökt att påstå att "Mid90s" är en charmig korsning mellan Jonah Hills skådespelargenombrott, kultrullen "Supersugen" (2007) och den betydligt mörkare "Kids" (1995) i regi av Larry Clarke.

"Mid90s" hamnar någonstans mitt emellan. Det blir en innerlig och befriande ofiltrerad skildring av en specifik tid, samtidigt som Jonah Hills manus också är allmängiltigt i sin uppväxtskildring. Som starkast blir det när Christopher Blauvelts känsliga kamera bara får vila på de roligt snackiga killarna i gänget eller när den flyter med i skateboardåkandet och på drogstinna fester.

Vad som initialt verkar vara en sammansvetsad grupp visar sig snart härbärgera en hel del konflikter. Så där som det brukar bli när barndomsvänner utvecklas under tonåren och de olika förutsättningar man har blir tydliga. Däremot haltar skildringen av Stevies familjeliv, som verkar vila på en grund av outvecklad svärta. Varför relationerna är så spända förblir skissartat.

Men det filmen saknar i historieberättande tar den igen i känsla. Man har inte tråkigt en sekund. Den unge Sunny Suljic i huvudrollen är så söt och lyckan blir total, hela vägen ut genom duken och in i åskådarens hjärta, när han småleende inser att han är en accepterad del av den udda gruppen.

Miranda Sigander/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons