Filmrecension: Varning för Facebook-flirt

En suverän Juliette Binoche spelar en ålderskrisande kvinna som fejkar en sociala medier-profil och återfår livsgnistan. Själva filmen är desto mer ojämn.
Filmrecension • Publicerad 2 oktober 2019
Juliette Binoche spelar en kvinna som skapar ett yngre alias i sociala medier i "Inte den du tror". Pressbild.
Juliette Binoche spelar en kvinna som skapar ett yngre alias i sociala medier i "Inte den du tror". Pressbild.Foto: Triart film

Falska alias på internet är något som man kanske främst kopplar samman med fula gubbar som trålar nätet efter unga tjejer. I "Inte den du tror", som bygger på en roman av Camille Laurens, är det i stället ett omvänt förhållande som råder.

Juliette Binoche spelar Claire, en frånskild 50-pluskvinna med universitetskarriär och två söner. Hon försöker komma närmare sin unge och ganska otrevliga älskare Ludo genom att bli vän med dennes kompis Alex på Facebook. För att han ska nappa skapar hon ett 24-årigt alias, vacker som en daggdroppe och med en lagom uppmuntrande och mystisk utstrålning.

Claire är helt övertygad om att hennes värde som åtråvärd kvinna är cirka noll (ett faktum som är svårsmält då det alltså är den överjordiskt vackra Juliette Binoche vi pratar om, men låt gå) och håller fast vid sin falska persona.

Detta trots att hon och Alex så småningom bygger upp en väldigt nära och passionerad relation över sina smarta telefoner. Han blir allt otåligare och tjatar om en träff irl. Det blir problematiskt för Claire att hålla honom på halster men mest problematiskt är att hon faktiskt känner sig som 24 när hon har kontakt med honom. Juliette Binoche strålar i de scenerna men hennes självdestruktiva charad känns samtidigt så himla sorglig.

Historien återberättas genom ett samtal med en psykolog, som försöker nysta i vad det är som egentligen driver Claire. Samtalsterapin är kul att se men den känns också som en ganska krystad konstruktion för att få ihop en spretig historia, som vilar i flera genrer – romantisk komedi, thriller, drama – samtidigt.

På ett sätt kan man hävda att "Inte den du tror" tar upp dagsrelevanta frågor om hur vi iscensätter våra liv i en digital tid samtidigt som den skildrar den eviga smärtan i att känna sig bortvald och ful. Juliette Binoche är som vanligt storartad och det blir aldrig tråkigt att se henne försöka chatta som en ungdom.

Samtidigt görs en poäng av att handlingen är opålitlig, på samma sätt som relationer på sociala medier. Det greppet hade säkert kunnat bli kittlande men det känns mest sökt och lite billigt i slutändan.

Miranda Sigander/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.