Nyheter

Fin inledning på augusti

Den sista sommarmånaden inleds med fint sommarväder i nästan hela Sverige. Men det dröjer inte länge innan det vänder.
Väder • Publicerad 1 augusti 2020
Lördagen bjuder på sol och värme, men sen vänder det. Arkivbild.
Lördagen bjuder på sol och värme, men sen vänder det. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Lördagen bjuder på högsommarvärme i stora delar av landet.

– Det är ett högtryck som dragit in. Det är fint väder på de flesta håll, och varmt också – allmänt över 20 grader, om man bortser från den nordligaste delen av landet, och kanske 27–28 över Svealand, säger Anette Levin på SMHI.

I norr blir det mer växlande molnighet, det lär komma en del regn under dagen, lokalt även åska.

På söndag ser solchanserna sämre ut, med temperaturer på 18–24 grader i större delen av landet, förutom längst i norr där temperaturen hamnar på 14–18 grader, och i fjällen där det blir ännu lite kyligare.

– Vi har en front som rör sig in västerifrån, som redan under morgonen kommer in över Västkusten och sprider sig österut och når de östra delarna av landet på eftermiddagen. I samband med den blir det en del skurar, så det ser som att det blir ostadigare väder, säger Levin och sammanfattar:

– Det är inte så många områden som får något superbra väder på söndag.

Så särskilt mycket bättre – om man är på jakt efter sol och värme – ser det inte ut att bli nästa vecka heller.

— Det skulle vara mot slutet av nästa vecka som det kanske finns en antydan till stabilisering, men större delen av veckan har vi en del lågtryck eller fronter med regn som ska passera, säger Anette Levin.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.