Nyheter

Fingerprint Cards går back i krisen

BIometribolaget Fingerprint Cards går back i andra kvartalet. Geopolitik och coronakrisen präglar utvecklingen, enligt vd Christian Fredrikson.
Ekonomi • Publicerad 13 augusti 2020
Smartphonemarknaden kan antas minska med 10–20 procent i år, enligt Fingerprint Cards. Arkivbild.
Smartphonemarknaden kan antas minska med 10–20 procent i år, enligt Fingerprint Cards. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Fingerprint Cards redovisar en förlust före skatt på 38,3 miljoner kronor för årets andra kvartal, hårt präglat av covid-19-pandemin. Under motsvarande kvartal i fjol låg vinsten på 2,3 miljoner.

Intäkterna föll 26 procent till 282,3 miljoner kronor.

Fingerprints vd Christian Fredrikson pekar ut otillräcklig produktionskapacitet hos stora halvledartillverkare som ett avgörande problem.

"Det geopolitiska läget har ökat den inhemska efterfrågan på kiselchip från kinesiska mobiltelefontillverkare, vilket gör att det råder underskott på produktionskapacitet", skriver han i en kommentar i delårsrapporten.

Framför ser han en dämpad efterfrågan på mobiltelefoner under återstoden av 2020.

"Konsumenter väntar allt längre med att byta ut sina enheter, och ersättningscykeln för mobiltelefoner väntas därför bli rekordlång i år. Detta gör att den globala smartphonemarknaden kan komma att minska med 10–20 procent under 2020", skriver Fredrikson.

"Samtidigt har kontaktlösa betalningar fått ett tydligt uppsving i kölvattnet av pandemin, eftersom konsumenter i största möjliga mån vill undvika att röra vid ytor i offentliga miljöer", tillägger han.

Han tillägger att det ökade distansarbetet under coronapandemin även ökar efterfrågan på biometriska säkerhetslösningar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.