Annons
Nyheter

Finland redo för Nato utan Sverige

Det finns ett tryck i det finländska parlamentet och opinionen på att landet bör gå med i Nato utan Sverige, om ratificering för Sverige dröjer.
– Vi har en 130 mil lång gräns med Ryssland, men Sverige kommer alltid att ha Finland emellan, säger Jussi Halla-aho, ordförande i den finländska riksdagens utrikesutskott.
Politik • Publicerad 14 februari 2023
Ordföranden i den finländska riksdagens utrikesutskott Jussi Halla-aho utesluter inte att Finland kan gå med i Nato utan Sverige. Arkivbild.
Ordföranden i den finländska riksdagens utrikesutskott Jussi Halla-aho utesluter inte att Finland kan gå med i Nato utan Sverige. Arkivbild.Foto: Vesa Moilanen/AP/TT

Halla-aho, som företräder Sannfinländarna, och hans utskottskollegor besökte Stockholm och utrikesutskottet på tisdagen för att redogöra för den finländska riksdagens process. Halla-aho säger att den finländska lagstiftning som behövs för steget in i Nato kommer att slutbehandlas inom kort.

Tidigare var planen att göra allt efter det finländska riksdagsvalet i april, men det bedöms finnas vissa risker med det och planen är ändrad.

Annons

– Det kommer att ske i februari eller tidigt i mars, säger Jussi Halla-aho till TT.

Kan ske snabbt

Det bekräftas av utskottets vice ordförande, den socialdemokratiske tidigare utrikesministern Erkki Tuomioja. Betänkandet kan vara klart i utskottet denna vecka och sedan är det talmannen som avgör när det beslutas i plenum. Det finns en bred samsyn om att allt ska vara klart innan valrörelsen drar i gång inför valet i april. Finlands president Sauli Niinistö ska också signera lagen, men det kan gå fort.

Men betyder det att Finland räknar det som sannolikt att Turkiet och Ungern kan säga ja till Finland men inte till Sverige?

– Allt hänger på Turkiet och Ungern, säger Jussi Halla-aho.

Han säger att en fråga är vad det bästa alternativet är om de bara godkänner Finland, om det då gagnar landets säkerhet bäst att gå med utan Sverige eller inte.

TT: Vad anser du?

– Det finns argument för båda, men vår önskan är att det går att göra tillsammans.

"Ändå mest sannolikt"

Han säger att opinionen är klar om vad Finland bör göra om ratificeringen för Sverige uteblir.

– Vi vet utifrån opinionsmätningarna att en majoritet av finländarna anser att Finland då bör gå med, även utan Sverige, säger Jussi Halla-aho.

Han säger att det talas om att Sveriges position i ansträngningarna för att komma med kan bli svårare om Finland får ja.

Annons

– Men det skulle också göra det svårare för Turkiet. Alla vet att Sverige går med på och klarar Natos krav.

Han tillägger att hans förutsägelse ändå är samtidigt inträde.

– Men jag kan ha fel, det händer ibland.

Pekar på valrörelsen

Morgan Johansson (S), vice ordförande den svenska riksdagens utrikesutskott, är allvarligt oroad över utvecklingen och insikten om att Finland kan gå före.

– Min bild är att de står fast vid att de vill gå in samtidigt, men det har varit en diskussion i samband med valrörelsen som gör att de känner sig tvingade att göra så här, säger Johansson.

– Det är nu upp till regeringen att visa en väg framåt, ansvaret ligger på statsministern, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons