Annons
Nyheter

Finland inleder omfattande nedstängning

Delar av det finländska samhället stänger ned med anledning av covid-19. Riksdagen i Helsingfors har klubbat en lag som tvingar de flesta restauranger att stänga sina dörrar.
Finland • Publicerad 8 mars 2021
Antal nya fall per 100|000 invånare per dag.
Antal nya fall per 100|000 invånare per dag.Foto: Johan Hallnäs/TT

Den nya lagen har tagits fram mycket snabbt. Efter omröstningen i riksdagen godkände president Sauli Niinistö lagen på måndagen, rapporterar nyhetsbyrån SPT.

Stängningstvånget gäller i de delar av Finland där smittoläget är svårt, men det gäller för tillfället nästan hela landet. Restaurangverksamhet tillåts, men fram till åtminstone den 28 mars får man inte ta emot gäster utan bara sälja hämtmat. Undantag görs för personalmatställen och skolmatsalar.

Annons

Bland åtgärderna finns också hårda regler för skolorna, som har börjat gälla redan på måndagen. Undervisningen på högstadiet och gymnasiet övergår till distans och hobby- och idrottsverksamhet för barn över 12 år avbryts.

Myndigheterna rekommenderar även att sammankomster begränsas till max sex personer.

För nöjeslivet infördes häromdagen också ett "dans- och sångförbud". Det gäller ända till månadsskiftet juni-juli.

Jämfört med de flesta länder i Europa, däribland Sverige, har Finland klarat sig relativt lindrigt i pandemin. Men nu blir fallen fler, vilket bland annat förklaras av att den virusvariant som först upptäcktes i Storbritannien sprider sig lättare.

Ungefär en halv miljon människor i Finland har fått en första vaccindos. Det motsvarar uppemot en tiondel av befolkningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons