Annons
Nyheter

Finland startar vaccinering av tolvåringar

Finland inleder vaccinering av barn i åldrarna tolv till femton år. Och det kan ske mot föräldrarnas vilja.
Finland • Publicerad 9 augusti 2021
Finland börjar vaccinera barn i åldersintervallet tolv–femton. Arkivbild.Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Måndagen blir startskottet för vaccinering av tolv- till femtonåringar i Finland. Enligt social- och hälsovårdsministeriet är det vaccinen från Pfizer och Moderna som ska användas, som är de två som är godkända i landet för personer över tolv år.

Vaccinering kan exempelvis ske i skolor. Det kan teoretiskt bli så att barnen själva väljer att ta vaccinet, mot sina föräldrars vilja.

Annons

"En minderårig kan själv besluta om vaccinationen, förutsatt att den yrkesutbildade person inom hälso- och sjukvård som ger vaccinet bedömer att den minderåriga med hänsyn till hans eller hennes ålder och utvecklingsnivå kan fatta beslut om sin vaccination", skriver ministeriet i ett pressmeddelande.

Hittills har vaccin till så unga finländare bara rekommenderats då personen tillhör en riskgrupp, och då med Pfizer/Biontechs vaccin.

Coronaviruset är på frammarsch i Finland, och veckan som avslutades den 1 augusti ökade fallen med mer än 50 procent. Förra veckan vårdades omkring 100 patienter på sjukhus med covid-19.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons