Finsk kritik efter bojkotten: "Skrattretande"

Ishockey Artikeln publicerades
Pasi Mustonen, till höger, har varit förbundskapten för Finland i flera år och ledde laget till VM-silver på hemmaplan i våras. Bilden är från OS i Pyeongchang då Finland tog brons.
Foto: Frank Franklin II/AP/TT
Pasi Mustonen, till höger, har varit förbundskapten för Finland i flera år och ledde laget till VM-silver på hemmaplan i våras. Bilden är från OS i Pyeongchang då Finland tog brons.

Finlands förbundskapten kritiserar Svenska ishockeyförbundets hantering av Damkronorna och har förståelse för spelarnas bojkott.

Under onsdagen meddelade 43 spelare att de inte ställer upp för Damkronorna i veckans planerade försäsongsläger i Stockholm och i nästa veckas träningsturnering i Finland. Anledningar är flera, bland annat att avtalet gällande ersättningar under landslagssamlingar inte förlängts.

Förra säsongen, när Damkronorna spelade i VM:s A-grupp och inte i B-gruppen som blir fallet nästa år, stöttade Svenska ishockeyförbundet och herrligan SHL landslaget med 800 000 kronor för förlorad arbetsförtjänst. Detta efter att flera damspelare hade uppmärksammat den tuffa, ekonomiska situationen.

Enorma löneskillnader

I Finland får spelarna pengar för förlorad arbetstid i samband med landslagssamlingar och ekonomiskt stöd från nationens olympiska kommitté. Damkronornas stöd från Sveriges olympiska kommitté (SOK) drogs in efter misslyckandet i OS i Pyeongchang 2018 då laget slutade sjua.

– Våra 25 bästa spelare har det rätt bra. Man ska inte behöva göra en landslagssatsning med pengar från egen ficka, säger Pasi Mustonen, förbundskapten för Finlands damlandslag som tog VM-silver på hemmaplan i våras, till nyhetsbyrån SPT.

Svenska ishockeyförbundet delar inte ut någon ersättning till något av sina landslag. Men i klubblagsmiljöerna lever herr- och damspelarna i olika verkligheter. Tre Kronor har spelare som tjänar miljoner om året både i NHL och i SHL. Damkronornas SDHL-spelare får merparten av sin inkomst genom civila jobb vid sidan av ishockeyrinken.

Enligt var SDHL-spelarnas genomsnittliga ersättning från klubbarna 3,6 procent av vad en manlig toppspelare tjänade i Sverige i december 2017.

Påverkar turnering

– Situationerna är helt olika. Damerna får inga sådana löner från klubblaget. Om Sverige vill ha ett landslag i världstoppen ska förbundet åtminstone stå för ersättning för den förlorade arbetstiden, säger Mustonen.

Svenska ishockeyförbundet uttalade sig via ett pressmeddelande under onsdagen.

"Vi är förvånade över det besked vi nu nåtts av. Förbundet har inga ersättningar till några spelare i något landslag, vi gör ingen skillnad på dam- och herrlandslag. Den ersättning som spelarna har vid landslagssamlingar står respektive klubb för genom de avtal Svenska ishockeyförbundet har med ligor och klubbar på de högsta nivåerna", sade generalsekreteraren Tommy Boustedt.

Spelarnas beslut om bojkott kom bara sex dagar före den stundande femnationsturneringen i Vierumäki, S:t Michel och Kervo som pågår 20–24 augusti. Under torsdagen meddelade Svenska ishockeyförbundet att Damkronorna inte ställer upp i turneringen, enligt .

– Spelarna är helt rätt ute, men tajmningen är fel. De kunde ha meddelat i god tid att de inte spelar turneringen. Nu påverkar deras besked många personer, säger Pasi Mustonen

Fakta

Bakgrund: Konflikten om Damkronornas förutsättningar

Vid OS 2018 blir Sverige bara sjua. Efter det drar Sveriges olympiska kommitté (SOK) in sitt stöd till spelarna i Damkronorna. "Vi satsar inga pengar på dem nu. Vi har hållit sjätte-sjunde-nivån precis som när vi gick in för fyra år sedan. Då får de prestera innan vi eventuellt kommer tillbaka", säger verksamhetschefen Peter Reinebo. SOK motiverar sitt beslut med att förbundet och klubbarna inte gör tillräckligt för att lyfta damishockeyn. Flera spelare väljer att tacka nej till landslaget.

I augusti meddelar ishockeyförbundet att man tillsammans med herrligan SHL lägger 800 000 kronor på landslaget den kommande säsongen. "Vi känner att vi måste ta ett ansvar nu för det finaste vi har på tjejsidan", säger SHL-ordföranden Anders Källström. Förbundet tillsätter ett krisråd för att ta itu med Damkronornas svaga resultat.

I april i år åker Damkronorna åker ur VM:s A-grupp för första gången. "Det känns som man har svikit svenska folket", säger förbundskapten Ylva Martinsen.

1 augusti anmäls Ishockeyförbundet till Diskrimineringsombudsmannen för könsdiskriminering. Bakgrunden är debatten kring ersättningar på landslagsnivå för dam- respektive herrspelare inom fotbollen och ishockeyn. "Känslan är att vi inte betyder speciellt mycket. Vi har ett lag för att de måste ha ett lag på damsidan. Efter tio år i landslaget har man känslan att man inte vill åka dit, för man blir bara frustrerad", säger Brynäs lagkapten Erika Grahm.

14 augusti meddelar samtliga uttagna spelare att de väljer att bojkotta den kommande landslagssamlingen på Bosön och turneringen i Finland i en protest mot förbundet. Orsaken är bland annat att avtalet med förbundet om ersättning för förlorad arbetsinkomst har gått ut. Spelarna är också besvikna på hur de blivit bemötta av förbundet.

Visa mer...