Annons
Nyheter

Finsmakare bland elefanter förvånar forskare

Den asiatiska elefanten Pang Pha i Berlin i Tyskland har slagit forskarna med häpnad. Hon har lärt sig själv att skala bananer, ett sällsynt beteende i elefantvärlden.
Tyskland • Publicerad 14 april 2023
En elefant i Kambodja bjuds på banan av sin skötare. Arkivbild.Foto: Heng Sinith/AP/TT

Pang Pha var en liten kalv när hon 1987 kom till djurparken i Berlin. Som de flesta elefanter i fångenskap serverades hon först bananer med skal, som djuren brukar sluka hela.

Men Pang Phas skötare behandlade den lilla som en prinsessa och började skala bananer åt henne. Åratals senare, lärde hon sig att göra det själv, rapporterar CNN.

Annons

– När vi fick höra att hon kan skala bananer, blev vi självklart exalterade, säger Michael Brecht, professor i neurobiologi vid Humboldt University som tillsammans med sitt forskarteam gjort en studie om Pang Pha.

Det är uppenbart mycket sällsynt att elefanter skalar bananer, enligt studien som publicerats i Current Biology.

Pang Pha gjorde det enbart med bananer som var svagt gulbruna och när hon var ensam, utan sin flock runt sig. Gula bananer slukades hela och bruna bananer ratades. Tekniken var att öppna bananen i ändan och skaka ut innehållet mot golvet för att sedan äta det.

Varför var Pang Pha den enda bland djurparkens elefanter som skalade sina bananer, frågade sig forskarna. Gåtans lösning kan ligga i att hon fostrades av människor:

"Vi antar att hon förvärvade sig kunskapen genom att observera människor", skriver forskargruppen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons