Annons

Fiskeriminister avgår efter hård kritik

Utrikes • Publicerad 28 februari 2020
Fiskeriminister Geir Inge Sivertsen har bett om att bli entledigad från sin tjänst. Arkivbild.
Fiskeriminister Geir Inge Sivertsen har bett om att bli entledigad från sin tjänst. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT

Den norske fiskeriministern Geir Inge Sivertsen, Høyre, meddelar att han avgår från sin post.

Det har stormat runt ministern efter att tidningen Dagbladet tidigare i månaden avslöjade att Sivertsen fick 120 000 norska kronor i så kallad efterlön från tiden som ordförande i Lenviks kommun – samtidigt som han mottog full lön som statssekreterare i närings- och fiskeridepartementet.

Annons

Dessutom undertecknade Sivertsen i egenskap av styrelseordförande i januari årsberättelsen för en byggnadsfirma, trots att han hävdat att han avsagt sig alla styrelseuppdrag då han utnämndes till minister i november.

Oppositionen har den senaste veckan krävt ministerns avgång, men statsminister Erna Solberg, också Høyre, förklarade så sent som i tisdags att hon har fortsatt förtroende för Sivertsen. Dock uppmanade hon honom att lämna den frimurarloge där det avslöjats att han hade en hög position.

I en hastigt tillkallad presskonferens säger Solberg på fredagskvällen att hon tycker att situationen är ledsam, men att hon accepterar Sivertsens avgångsbegäran under rådande omständigheter.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons