Annons

Fjärde dödsfallet i amerikanskt förvar

En 54-årig mexikansk man, som hölls av den amerikanska tull- och invandringsmyndigheten ICE och som uppvisat symptom på influensa, avled i veckan. Han blev den fjärde personen att dö i ett kvarhållningscenter under innevarande budgetår.
USA • Publicerad 7 april 2019
Gränsen mellan Mexiko och USA, fotad från Nogales i delstaten Arizona.
Gränsen mellan Mexiko och USA, fotad från Nogales i delstaten Arizona.Foto: Charlie Riedel/AP/TT

I december avled två barn som hölls av gränspolisen, bland dem en sjuårig flicka från Guatemala som drabbades av uttorkning och chock några timmar efter att hon frihetsberövats. Stämningar som lämnats in efter dödsfallen har framhållit bristande vård och bristfällig hygien i kvarhållningscentren, skriver .

ICE hävdar dock att man förser interner med "omfattande sjukvård".

Annons

I fjol införde USA nolltolerans mot olaglig invandring vilket innebär att alla som olagligt korsar den södra gränsen grips och åtalas. Det har bland annat lett till att familjer splittras och kvarhållningscentren blivit överfulla. Trots detta har antalet migranter som försöker ta sig in i USA ökat kraftigt de senaste månaderna. Under februari greps 76 103 personer jämfört med 36 751 samma månad året innan, enligt statistik från USA:s

Enligt en genomgång som publicerade i januari har minst 22 migranter dött i kvarhållningscenter de senaste två åren.

Tina Magnergård Bjers/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons