Annons
Nyheter

Fler äldre vågar söka vård

Vård • Publicerad 17 augusti 2021
Oron för att inte få hjälp av vården, på grund av vårdbelastningen under pandemin, har minskat. Arkivbild.
Oron för att inte få hjälp av vården, på grund av vårdbelastningen under pandemin, har minskat. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Oron för att inte få vård på grund av coronapandemin har minskat påtagligt under det senaste året. Äldre personers benägenhet att undvika att söka vård har också minskat, visar Folkhälsomyndighetens enkät.

I maj 2020 var nästan varannan person (48 procent) i åldern 16–84 år orolig för att inte få vård. Ett år senare har andelen sjunkit till 39 procent. Minskningen var ännu större bland de äldre, 70 år och uppåt, från 60 till 44 procent.

Annons

Som skäl för oron angavs den egna åldern, eller den höga belastningen inom vården.

Våren 2020 svarade 20 procent att de undvikit att söka vård, trots att de egentligen skulle behöva. Ett år senare är andelen något lägre, 17 procent. Men bland de äldre märks en tydlig nedgång – från 32 till 18 procent.

"Både oro och färre vårdbesök kan påverka folkhälsan negativt, särskilt utifrån målet om jämlikhet i hälsa. . . Därför är det positivt att andelen äldre personer som anger att de undvikit att söka vård har minskat", kommenterar utredaren Karin Guldbrandsson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons