Annons
Nyheter

Kinesisk spelkritik gav aktiefrossa i Sverige

Uttalanden i statlig kinesisk media om att onlinespel är ett "andligt opium" fick kinesiska spelföretag att falla brant på börsen under tisdagen. Signalerna har skapat oro även på den svenska börsen.
Ekonomi • Publicerad 3 augusti 2021
"Det är inte första gången de här beroendeframkallande spelen kritiseras i Kina", säger Tomas Otterbeck, analytiker på Redeye. Arkivbild.
"Det är inte första gången de här beroendeframkallande spelen kritiseras i Kina", säger Tomas Otterbeck, analytiker på Redeye. Arkivbild.Foto: Mark Schiefelbein

En tidning som ägs av den kinesiska statliga nyhetsbyrån "Xinhua" eller "Nya Kina" publicerade på tisdagen en artikel om spelens inverkan på den unga generationen. I artikeln kallades onlinespelen ett "andligt opium värt hundratals miljarder". Artikeln har sedan dragits tillbaka.

Det kinesiska företaget Tencent, som bland annat säljer onlinespel, rasade sju procent kort efter uttalandet. Tencent skrev sedan att de kommer att begränsa speltiden för barn och förbjuda köp i spelen för barn under 12 år, enligt Bloomberg.

Annons

Fler spelbolag, till exempel NetEase och XD, föll runt 20 procent, för att sedan återhämta sig något.

Raset som började i Kina märktes även på Stockholmsbörsen.

Skapar beroende

Bland annat föll den Sverigebaserade spelutvecklaren Stillfront cirka fem procent under förmiddagen, Spelförlaget Paradox föll också runt fem procent. G5 Entertainment föll tre procent och Embracer drygt två procent.

Artikeln i kinesisk media problematiserade onlinespel och sa att det kunde få en negativ effekt på "en hel generation".

– Det är "free to play" som hela mobilspelsbranschen bygger på, som kritiseras. Att man kan ladda ner ett spel gratis och sedan förväntas betala massor av saker medan man spelar. Det bygger på att skapa ett beroende för att den som spelar ska vilja komma tillbaka till spelet och göra de här köpen gång på gång, säger Tomas Otterbeck, analytiker på analysfirman Redeye.

Det marknaden i Sverige och andra delar av världen reagerar på är att ämnet tas upp och får stor spridning, vilket kan leda till att frågan om regleringar lyfts även här, säger Otterbeck.

Regelfrossa

– Det skapar en viss rädsla för att det ska komma regleringar även i USA och Europa inom mobilspel.

Även Esbjörn Lundevall, aktieanalytiker på SEB, lyfter problematiseringen av spelande som en förklaring till utslaget på den svenska marknaden.

– Det kan vara det Kina uppmärksammade i dag som ger utslag. Nämligen problemen med ungdomar som blir spelberoende, inte av dobbel om pengar utan av underhållning, säger han.

Lundevall säger att kinesiska Tencents ägande i svenska bolag möjligen kan ha skapat oro hos investerare, medan Tomas Otterbeck på Redeye ser det som mindre troligt.

Annons

– Nej, jag skulle säga att Tencent är ett stort konglomerat som bara har spridit sina risker i och med att de köpt in sig i massor med andra bolag, så att de inte har alla sina investeringar på den kinesiska marknaden, säger Tomas Otterbeck på analysfirman Redeye.

En annan förklaring till den skakiga börsdagen kan enligt Otterbeck vara att de amerikanska spelbolagen har börjat presentera sina delårsrapporterna.

– I går kväll rapporterade det första bolaget (Two-Take). De hade ett resultat enligt förväntning men aktien gick ändå ner under efterhandeln.

Fakta: Regleringar i Kina

Den senaste tiden har kinesiska staten genomlyst och reglerat flera branscher, bland annat:

3 november 2020: Strax före börsintroduktionen av finansbolaget Ant group, ett dotterbolag till Alibaba, inför kinesiska myndigheter hårdare låneregler som kraftigt påverkar företaget. Börsintroduktionen dras tillbaka.

12 april: E-handelsjätten Alibaba får rekordböter på motsvarande 23,7 miljarder kronor för att ha brutit mot konkurrensregler.

19 maj: Kina förbjuder finansinstitut och betalningsföretag från att tillhandahålla tjänster kopplade till transaktioner med kryptovalutor, som registrering, handel eller sparande.

21 maj: Vice premiärminister Liu He meddelar att myndigheterna vill se ett slut på bitcoinutvinningen i landet.

2 juli: Det kinesiska persontransportbolaget Didi Global börsintroduceras på New York-börsen. Två dagar senare stoppade internetmyndigheten i Kina nedladdningar av bolagets mobilapp, vilket ledde till kurskollaps.

24 juli: Tencent Music anklagas för att ha brutit mot konkurrenslagen i landet. Bolaget tappade runt 20 av aktievärdet på en månad.

28 juli: Kinas utbildningsminister meddelar att staten ska stoppa utbildningstjänster mot betalning – en bransch som omsätter mer än tusen miljarder kronor per år. De nya regleringarna förbjuder även utländska investeringar i utbildningssektorn.

3 augusti: En artikel publiceras i statligt ägd media om skadeverkningarna av onlinespel. Artikeln beskriver spelandet som ett "andligt opium". Spelbolag, bland annat Tencent, faller på börsen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons