Annons
Nyheter

Flera häktade för mordet på 12-årig flicka

Ytterligare tre personer har häktats för mordet på en tolvårig flicka i Norsborg i Botkyrka kommun förra året. De är samtliga häktade i sin frånvaro.
Brott • Publicerad 5 juli 2021
Blommor och ljus på platsen där den tolvåriga flickan sköts ihjäl i augusti i fjol.
Blommor och ljus på platsen där den tolvåriga flickan sköts ihjäl i augusti i fjol.Foto: Ali Lorestani/TT

En av de tre männen, en 23-åring, häktades i slutet på förra veckan. De två andra, båda 22 år gamla, häktades under måndagseftermiddagen.

Samtliga misstänks för mord och flera mordförsök efter skotten i augusti i fjol.

Annons

– De finns inte tillgängliga för oss och kommer alla att efterlysas internationellt, säger åklagare Anna Svedin, som tillägger att man tror sig veta var de tre befinner sig.

Sedan i slutet av juni sitter även en annan man i 20-årsåldern häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet, samt för mordförsök. Mannen nekar till brott.

Ute med hunden

Det var tidigt på morgonen den 2 augusti 2020 som ett antal skott avlossades mot en parkering vid en snabbmatsrestaurang i Botkyrka från en förbipasserande bil. En tolvårig flicka som var ute med sin hund träffades av två skott och avled senare på sjukhus av sina skador.

Polisen har tidigare slagit fast att flickan inte var måltavlan för skotten, men har inte berättat vem eller vilka som skotten var menade för.

23-åringen som häktades i sin frånvaro i förra veckan misstänks även för grovt vapenbrott.

Han misstänks ha innehaft minst fyra skarpa skjutvapen, däribland det automatvapen som användes vid mordet i Botkyrka kommun, och använt dem i produktionen av en musikvideo. I videon misstänks även samma bil som kördes vid mordet ha använts.

Kopplas till annat mål

Enligt åklagarens gärningsbeskrivning i häktningsprotokollet ska ett av vapnen ha avlossats från en bil under inspelningen. Avsikten med musikvideon var att förstärka männens "kriminella identitet och våldskapital", enligt åklagaren. Bland annat misstänks den häktade 23-åringen ha haft med sig vapnen på en skolgård och i ett bostadsområde i Västerås.

Enligt åklagare Anna Svedin har ärendet i Norsborg kopplingar till ett annat mål där åtal kommer att väckas den 14 juli.

– I samband med det kommer vi att kunna gå ut med mer information. Men det är ärenden som går ihop med varandra, säger hon.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons