Annons
Nyheter

Fler brottsoffer ansöker om ersättning

Brott • Publicerad 12 april 2023
Fler ansöker om ersättning efter att ha utsatts för brott. Arkivbild.
Fler ansöker om ersättning efter att ha utsatts för brott. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Antalet ansökningar om brottsskadeersättning ökade i fjol – och trenden ser ut att fortsätta i år, visar statistik från Brottsoffermyndigheten. Under årets första månader har myndigheten fått in 400 fler ansökningar än under samma period i fjol.

En av anledningarna tros vara den skadeståndslag som trädde i kraft i juli 2022. Då höjdes ersättningsnivåerna för kränkning påtagligt.

Annons

"Den stora ökningen i början av året sticker ut på ett positivt sätt. Rätten till brottsskadeersättning är viktigt för brottsoffer och deras upprättelse", säger Magnus Öhrn, brottsskadechef vid Brottsoffermyndigheten, i ett pressmeddelande.

Magnus Öhrn tror också att en förklaring kan vara att frågan har lyfts fram både inom politiken och i medierna, vilket kan ha gjort fler brottsutsatta uppmärksamma på möjligheten att söka ersättning.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons