Nyheter

Fler danska kommuner skärper munskyddskrav

Spridningen av coronaviruset verkar öka i Danmark. Nu skärper sex kommuner kraven på munskydd.
Danmark • Publicerad 11 augusti 2020
Passagerare med munskydd på en buss i Århus.
Passagerare med munskydd på en buss i Århus.Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix/TT

Varje coronasmittad person i Danmark sprider nu i genomsnitt sjukdomen vidare till 1,4 personer, en siffra som har stigit den senaste tiden.

– Det finns anledning till oro, och det finns inte minst anledning att agera snabbt, sade hälsominister Magnus Heunicke vid en presskonferens på måndagen.

Han säger att det finns oroande smittspridning i flera kommuner – och på sex håll införs krav på munskydd i kollektivtrafiken. Det rör sig om kommunerna Silkeborg, Odder, Horsens, Skanderborg, Favrskov och Århus.

Århus har blivit något av en smittohärd, där hälften av förra veckans 756 nya fall i landet registrerades.

Målet är att begränsa smittan igen så att man kan undvika en regelrätt nedstängning. Det är heller inte nödvändigt med en sådan, enligt statsminister Mette Frederiksen.

– Vi kommer att göra väldigt mycket och gå väldigt långt för att undgå en nedstängning. Det är helt enkelt för dyrt för Danmark, säger hon till danska TV2.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.