Annons

Minst 89 soldater dödade i Niger

Niger • Publicerad 11 januari 2020
En grupp stridsflygplan av typen Mirage 2000 slog tillbaka angriparna i torsdagens attack. Arkivbild.
En grupp stridsflygplan av typen Mirage 2000 slog tillbaka angriparna i torsdagens attack. Arkivbild.Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Dödstalet stiger efter en misstänkt jihadistattack mot en militärbas i Niger tidigare i veckan. Minst 89 soldater dödades, uppger säkerhetskällor.

I torsdags slog kraftigt beväpnade angripare till mot basen som ligger i västra Niger, nära gränsen mot Mali. Angriparna kom i bilar och på motorcyklar. De slogs tillbaka med hjälp av franska flygvapnet.

Annons

Regeringen uppgav i torsdags att 25 soldater dödats i attacken. Men under lördagen begravdes minst 89 medlemmar i landets säkerhetsstyrkor, enligt Reuters källor. En uppgiftslämnare säger dessutom att ett antal soldater begravdes redan i torsdags.

Nigers försvarsminister Issoufou Katambe att dödstalen ska uppdateras efter det nationella säkerhetsrådets möte på söndagen

Ett 60-tal av angriparna dödades. Ingen grupp har tagit på sig attacken, men försvarsministern har sagt att armén ska inleda en ny offensiv mot jihadister.

Det extremislamistiskt motiverade våldet i Sahelområdet har ökat, särskilt i Mali, Burkina Faso och Niger.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons