Annons
Nyheter

Fler dödsfall i byggbranschen i fjol

Arbetsmiljö • Publicerad 17 augusti 2021
Andelen sjuka i privat byggindustri sjönk i fjol. Arkivbild.
Andelen sjuka i privat byggindustri sjönk i fjol. Arkivbild.Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Arbetsmiljön i den privata byggindustrin blev bättre förra året, om man ser till arbetssjukdomar och olyckor.

Däremot inträffade fler dödsfall i fjol än året före.

Annons

"Under 2020 inträffade nio dödsfall vid arbetsplatsolyckor som drabbade personal i privata företag verksamma inom bygg- och anläggning. Det är hela sex fall fler än 2019 och över genomsnittet för den senaste tioårsperioden", skriver arbetsgivarorganisationen Byggföretagen i ett pressmeddelande.

"Vi kan aldrig vara nöjda förrän alla kommer hem säkert efter arbetsdagens slut", säger Berndt Jonsson, organisationens nationella arbetsmiljösamordnare.

Enligt Byggföretagen var frekvensen arbetssjukdomar 1,4 fall per 1 000 sysselsatta, en minskning med 15 procent jämfört med året före.

Antalet olyckor som medförde frånvaro var 2 168, motsvarande 10,7 olyckor per 1 000 sysselsatta och ner från 10,9 föregående år.

Sammanställningen bygger på arbetsolyckor och arbetssjukdomar i den privata byggindustrin som har anmälts till Försäkringskassan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons