Annons

Fler funktionsnedsatta elever får studiestöd

Utbildning • Publicerad 3 januari 2020
Allt fler högskole- och universitetselever med en funktionsnedsättning får stöd för att klara sina studier. Arkivbild.
Allt fler högskole- och universitetselever med en funktionsnedsättning får stöd för att klara sina studier. Arkivbild.Foto: Veronica Johansson/SvD/TT

Allt fler högskole- och universitetselever med en funktionsnedsättning får stödinsatser för att klara sina studier.

För två år sedan fick nästan 1 600 elever dela på totalt 5,5 miljoner kronor som betalades ut från den Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM), vilket är 50 procent fler än tre år tidigare, rapporterar Ekot.

Annons

Stödinsatserna betalas ut via myndigheten till landets lärosäten och kan ges i form av bland annat mentorsstöd, det vill säga hjälp med exempelvis studieteknik av en annan elev. Det kan också användas för att hjälpa en elev med rörelsehinder att förflytta sig i vardagen.

Skulle antalet elever som efterfrågar stödet fortsätta att öka riskerar varje enskild elev att få mindre stöd, enligt Maria Östman, enhetschef på SPSM.

– Här behövs det mer pengar. Vi ser den här trenden och att kostnadstäckningen blir låg och vi har ett begränsat anslag. Vi kan aldrig fördela mer bidrag än så långt pengarna räcker, säger hon till Ekot.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons