Annons

Fler kan få göra IVF i Frankrike

Frankrike • Publicerad 23 januari 2020
Franska singelkvinnor och lesbiska par behöver framöver inte åka utomlands för att genomföra IVF-behandling. Arkivbild.
Franska singelkvinnor och lesbiska par behöver framöver inte åka utomlands för att genomföra IVF-behandling. Arkivbild.Foto: Sang Tan/AP/TT

Frankrikes senat har godkänt en lag som gör det tillåtet för singelkvinnor och lesbiska par att genomgå IVF-behandlingar (provrörsbefruktning).

Förslaget röstades igenom med siffrorna 160–116, sedan den godkänts i nationalförsamlingen i höstas.

Annons

I dag är bara IVF tillåtet för par av olika kön i Frankrike, och bara på grund av infertilitet eller medicinska omständigheter som att risken för att sjukdomar annars kan föras över till fostret.

Undersökningar visar att förslaget har stöd av en majoritet av befolkningen, men 41 000 demonstranter deltog i en protestmarsch i helgen mot det.

Lagförslaget var ett vallöfte från president Emmanuel Macron, vars parti däremot inte har majoritet i senaten. Nu behöver han underteckna lagen innan den kan träda i kraft.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons