Fler kommuner erbjuder hjälp mot spelberoende

Vård • Publicerad 3 oktober 2019
Det är lättare att söka hjälp för spelberoende i dag. Arkivbild.
Det är lättare att söka hjälp för spelberoende i dag. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg /TT

Allt fler kommuner erbjuder hjälp mot spelberoende, .

För fyra år sedan var antalet kommuner knappt en av tio – i dag ligger siffran på sju av tio.

Ytterligare 27 procent av kommunerna ger stöd inom ramen för den befintliga missbruksvården. Endast fem kommuner saknade helt behandling under 2018, enligt en rapport av Stödlinjen, som drivs på uppdrag av socialdepartementet.

Orsaken till ökningen är att spel om pengar skrevs in i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen i januari förra året. Nu har kommuner och regioner även ett ansvar att motverka och förebygga missbruk av spel om pengar, och inte bara alkohol och narkotika.

Men trots de ökade möjligheterna är det få som söker hjälp.

– Kön ringlar inte lång. Av de som har allvarliga problem är det ungefär fem–tio procent som söker hjälp. De spelberoende skäms och vill klara sig själva, säger Viktor Månsson, psykolog och doktorand vid Karolinska institutet, som utbildar behandlare av spelberoende, till tidningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.