Annons
Nyheter

Fler månar hittade runt Jupiter

Planeten Jupiter har fler månar än man tidigare trott. Ytterligare 12 månar har hittats och drar upp det totala antalet himlakroppar som kretsar kring planeten till 92.
Rymden • Publicerad 4 februari 2023
12 nya månar har upptäckts kring Jupiter. Arkivbild.Foto: Nasa/AP/TT

Ingen annan planet i vårt solsystem har så många månar, Saturnus är dock tätt bakom med 83.

De nya månarna upptäcktes med hjälp av teleskop placerade i Chile och på Hawaii 2021 och 2022. Samtliga har bekräftats med hjälp av uppföljande observationer. Den minsta har en radie på en kilometer och den största tre kilometer enligt Scott Sheppard på Carnegie Institution, som var med och upptäckte dem.

Annons

I april kommer den europeiska rymdorganisationen, ESA, att skicka en farkost till Jupiters närområde för att studera planeten och några av de närliggande ismånarna. Även Nasa planerar en färd till vintergatans största planet och månen Europa som tros kunna ha ett hav under sin frusna yta.

De många månar som kretsar kring Jupiter och Saturnus tros vara fragment av större månar som kolliderat med varandra.

Den största månen i vintergatan är Ganymede, som kretsar kring Jupiter, som har en radie på omkring 2 635 kilometer. Jorden har en radie på 6 375 kilometer.

De nyupptäckta månarna har inte fått namn ännu, och enligt Sheppard är bara hälften av dem stora nog (en radie på cirka 1,5 kilometer) att få namn.

Fakta: Planeternas månar

Jupiter har 92 månar

Saturnus: 83

Uranus: 27

Neptunus: 14

Mars: 2

Jorden: 1

Pluto: 1*

* Pluto är en dvärgplanet men har ändå en måne.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons