Annons
Nyheter

Fler ryska regioner inför obligatorisk vaccinering

Ytterligare regioner och områden i Ryssland inför obligatorisk vaccinering för vissa grupper av befolkningen. Besluten fattas under trycket av ökande smittspridning och låg vaccintäckning.
Ryssland • Publicerad 17 juni 2021
Trots att Sputnik V godkändes för användning i Ryssland redan i augusti i fjol är fortfarande bara en mindre del av befolkningen fullvaccinerad. Arkivbild.
Trots att Sputnik V godkändes för användning i Ryssland redan i augusti i fjol är fortfarande bara en mindre del av befolkningen fullvaccinerad. Arkivbild.Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Hittills har fyra områden i Ryssland beslutat att införa obligatorisk vaccinering.

I onsdags meddelade myndigheter både i staden Moskva och i den omkringliggande, separata Moskvaregionen att 60 procent av de som jobbar inom tjänstesektorn och statliga myndigheter ska fullvaccineras innan den 15 augusti.

Annons

Samma krav införs i Kemerovo län i sydvästra Sibirien. Där är målet att fullvaccinera 60 procent av befolkningen till den 17 augusti.

Även Sachalin län, ett område med runt en halv miljon invånare, har infört obligatorisk vaccinering av vissa grupper. Den drar igång den 21 juni och kommer att gälla för anställda inom en rad branscher, bland annat tjänstesektorn, enligt lokala medier och Novaja Gazeta.

Lokala politiker motiverar beslutet med befolkningens ovilja att följa restriktionerna och den ökande smittspridningen.

Om det finns laglig grund för obligatorisk vaccinering är dock en fråga som diskuteras i ryska medier.

– Formuleringen att bara 60 procent av medarbetarna måste vaccinera sig visar att myndigheterna förstår att vaccinering inte kan vara obligatorisk, säger Polina Gabaj, advokat specialiserad på medicinsk rätt, till tidningen Meduza.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons