Annons
Nyheter

Fler samebyar vill begränsa småviltsjakt

Ytterligare tre samebyar i Norrbotten vill få rätt att bestämma över småviltsjakt och fiske i sina byar, .
Jakt • Publicerad 16 december 2020
Samebyarna hävdar att de är bäst lämpade att avgöra var jakt kan ske utan att störa renarna. Arkivbild.
Samebyarna hävdar att de är bäst lämpade att avgöra var jakt kan ske utan att störa renarna. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Högsta domstolen har tidigare gett rätt till Girjas sameby att bestämma över småviltsjakt och fiske i samebyns område istället för staten. Domen är prejudicerande, och nu ställer Talma, Báste čearru och Sirges sameby samma krav som Girjas.

De tre samebyarna har vänt sig till regeringen med en begäran.

Annons

– Det förväntar vi oss nu att man inom det påbörjade arbetet ska justera i rennäringslagen så att samebyarna får rätt att besluta om småviltsjakt och fiske, säger Åsa Larsson Blind på Svenska samernas riksförbund, till TV4 Nyheterna.

Det är oklart när regeringen kommer att fatta beslut om samebyarnas begäran.

Sedan Girjas sameby tog över förvaltningen av småviltsjakt och fiske i somras har antalet jaktdagar minskat med en tredjedel. Bara bosatta i Norrbotten har getts möjligheten att köpa jakt- och fiskekort.

– Det är ju syftet att få ner jakttrycket. Vi säljer inte till utländska jägare eller jägare utanför Norrbotten, säger Matti Berg, ordförande i Girjas sameby.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons