Annons
Nyheter

Fler unga än någonsin drabbas av ätstörningar

Fler unga än någonsin i Sverige fick en ätstörningsdiagnos i fjol.
Särskilt oroande är trenden bland flickor i åldrarna 12–17 år, där antalet fall fördubblats sedan 2016, rapporterar Dagens Medicin.
Hälsa • Publicerad 6 april 2023
Allt fler unga får en ätstörningsdiagnos och flickor i åldrarna 12-17 är särskilt drabbade. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Förra året fick 8 000 barn och ungdomar mellan 6 och 24 år en ätstörningsdiagnos, vilket är fler än någonsin, enligt Dagens Medicin.

Mer än hälften av dem var 12–17 år gamla flickor. Sedan 2016 har antalet drabbade i den gruppen mer än fördubblas, från cirka 2 100 till 4 300 per år.

Annons

Experter som arbetar på ätstörningskliniker ser flera möjliga förklaringar till den oroande trenden, till exempel kan pandemin ha haft en viss effekt i och med att många av de sociala strukturerna och rutinerna försvann.

Samtidigt har antalet diagnoser bland flickor mellan 12 och 17 år fortsatt öka efter att restriktionerna togs bort, med 10 procent under 2022 jämfört med året innan.

Ätstörningar är betydligt vanligare hos flickor och kvinnor. I fjol var enbart 8 procent av alla mellan 6 och 24 år som diagnosticerades med ätstörningar pojkar eller män, men även här ökar siffran, allra mest i de yngre åldersgrupperna.

Den vanligaste diagnosen för barn och unga är ospecificerad ätstörning, där kraven för att få en specifik diagnos inte uppfylls. 2022 stod den för cirka 40 procent av alla diagnoser för barn och unga mellan 6 och 24 år, medan anorexia nervosa stod för omkring 30 procent.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons