Annons
Nyheter

Fyra döda efter gasexplosion i Belgien

Kort före tolvslaget räddades en kvinna som suttit fast under rasmassorna i belgiska Turnhout sedan tidigt på fredagsmorgonen. Fyra personer miste livet i gasexplosionen.
Belgien • Publicerad 1 januari 2022
Den kraftiga explosionen på nyårsaftonens morgon orsakade flera dödsfall.
Den kraftiga explosionen på nyårsaftonens morgon orsakade flera dödsfall.Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Gasexplosionen inträffade strax efter klockan 8 på nyårsaftonsmorgonen och demolerade flera lägenheter i det fyra våningar höga bostadshuset. Bilder från platsen visar hur ytterväggar och delar av taket slitits bort från huskroppen.

Fyra personer har bekräftats döda i olyckan medan två boende överlevde, uppger nyhetsbyrån AFP.

Annons

En kvinnlig boende hittades tidigt vid liv i rasmassorna men räddningsarbetet försvårades av rasrisken. Först klockan 23, efter att ha varit begravd i 14 timmar, kunde kvinnan undsättas, rapporterar tyska Deutsche Welle.

Turnhout ligger i provinsen Antwerpen i norra Belgien, nära gränsen mot Nederländerna. Efter explosionen uppmanade borgmästare Paul Van Miert stadens invånare att smälla så lite fyrverkerier som möjligt under nyårsaftonen för att inte belasta räddningstjänsten i onödan.

Belgiens inrikesminister Annelies Verlinden sände sina kondoleanser till offren.

"Till och med på årets sista dag visar 2021 sin mest oberäkneliga och förödande sida. All styrka till de drabbade", skriver hon på Twitter.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons