Annons
Nyheter

Flera döda i utbrytarstaten Somaliland

Minst tio personer har dödats i sammandrabbningar i den ensidigt utropade staten Somaliland på Afrikas horn.
Somalia • Publicerad 6 februari 2023
Somaliland har utropat sig som självständigt från Somalia. Arkivbild.Foto: Brian Inganga/AP/TT

Oroligheter utmynnade i regelrätta strider mellan regeringsstyrkor från Somaliland och en beväpnad grupp som svär trohet till Somalia.

Striderna utbröt i staden Las Anod på måndagen, som både den somaliska delstaten Puntland och utbrytarregimen i Somaliland gör anspråk på. De inledande protesterna följde på ett uttalande från en grupp så kallade åldermän som uppmanade Somaliland att respektera att staden tillhör Somalia.

Annons

Somalilands inrikesansvarige Mohamed Kahin Ahmed sade att demonstranter hade attackerat en militärförläggning tidigt på morgonen, och beskjutit basen med bland annat granater.

I de påföljande sammandrabbningarna dödades minst tio personer, troligen fler enligt olika medieuppgifter.

Somaliland utropade självständighet från Somalia 1991, men Somalilands suveränitet och självständighet har inte erkänts av det internationella samfundet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons