Annons
Nyheter

Flera länder drar åt oljeproduktionen

Flera oljeproducerande länder har kommit överens om att dra ner på oljeproduktionen.
Ekonomi • Publicerad 2 april 2023
Flera länder drar åt oljekranarna. Arkivbild.Foto: Amr Nabil/AP/TT

Enligt ett besked från Saudiarabien görs det "som en förebyggande insats" för att stabilisera marknaden. Den saudiska produktionen kommer att minska med 500 000 fat olja per dag, från maj och året ut – en minskning som motsvarar knappt fem procent av landets oljeproduktion.

Enligt landets oljedepartement har beslutet fattats i samförstånd med flera oljeproducerande länder, såväl inom som utanför Opec.

Annons

Strax därefter meddelade även Kuwait, Irak och Förenade arabemiraten att de drar åt oljekranarna, med sammanlagt 483 000 fat per dag. Även Algeriet minskar sin produktion.

Ryssland meddelade i februari att landet från mars skulle sänka sin oljeproduktion med 500 000 fat per dag. Nu uppger ryssarna att den sänkningen fortsätter året ut; tidigare sades att produktionen skulle öka i juni.

Opec och andra stora oljeproducenter som Ryssland drog i oktober i fjol ned den samlade oljeproduktionen, då med sammanlagt två miljoner fat per dag.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons