Annons
Nyheter

Flera omkomna i bränder på Hawaii

USA • Publicerad 9 augusti 2023
Brand utanför Lahaina på Maui.
Brand utanför Lahaina på Maui.Foto: Zeke Kalua/AP/TT

Minst sex personer har dött i de kraftiga skogsbränder som härjar på ön Maui i Hawaii.

Öns borgmästare Richard Bissen säger på en presskonferens att myndigheterna befarar fler dödsoffer.

Annons

– Vi befinner oss fortfarande i ett läge där vi söker efter nödställda så jag vet inte var siffran kommer att sluta.

Mauis huvudort Lahaina på öns västra sida har drabbats hårt av de bränder som i dagar har spritt sig, och delstaten Hawaiis guvernör Josh Green säger att stora delar av staden har förstörts.

På tisdagen utropade myndigheterna ett nödläge, bland annat för att kunna stoppa flyg med turister från att landa på ön. Över 2 000 turister befinner sig på flygplatsen i väntan på att evakueras.

Ett 30-tal personer är officiellt skadade, men även den siffran lär stiga.

– Vi måste flyga ut folk för att ge dem vård, i synnerhet för brännskador, säger viceguvernör Sylvia Luke till CNN och uppger att sjukhusen "är överfulla av brännskadade och patienter med andningsbesvär".

Hur många som befinner sig i fara vet man ännu inte, då i stort sett all telefoni ligger nere. Många har räddat sig genom att bege sig ut i vattnet runt ön, och kustbevakningen har räddat minst 14 personer som simmat ut i Stilla havet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons