Annons
Nyheter

Överbelastningsattack mot 1177 och sjukhus

Flera sjukhus och regioner i landet har haft problem med sina hemsidor efter en överbelastningsattack. Vilka som ligger bakom attacken är oklart.
Vård • Publicerad 10 februari 2023
Sahlgrenska universitetssjukhuset har haft problem med sin hemsida. Arkivbild.
Sahlgrenska universitetssjukhuset har haft problem med sin hemsida. Arkivbild.Foto: Jonas Dagson/TT

1177 och flera sjukhus och regioners hemsidor har legat nere under fredagseftermiddagen. Västra Götalandsregionen uppger nu för TT att det beror på en överbelastningsattack.

– Vi har tillsammans med vår internetleverantör arbetat med att styra undan skadlig trafik och är nu i ett läge där våra externa tjänster fungerar igen. Vi har ständig kontakt med övriga regioner och vet att detta drabbat flera tjänster över hela landet. Västra Götalandsregionen förmåga har inte påverkats, säger Anders Andersson, cybersäkerhetschef på Västra Götalandsregionen i ett uttalande uppläst för TT av presstjänsten.

Annons

Regionen uppger vid 20-tiden att problemet är löst men tillägger att det kan vara fortsatta störningar under kvällen.

Även övriga sjukhus som drabbats säger att attacken inte påverkat deras interna system. Det är oklart vilka som ligger bakom attacken och om den varit riktad mot sjukhusens gemensamma leverantör eller mot de enskilda sjukhusen.

Myndigheter informerade

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) hänvisar till berörda regioner.

– Vi håller koll på det här såklart. Vår säkerhetschef är informerad, säger Felix Bergenholtz, pressekreterare vid SKR.

Elin Bohman, pressekreterare vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), säger att myndigheten är informerad om den pågående situationen.

– Vi har koll på det. Men det som gäller i alla sådana situationer är att vi inte kan uttala om oss några eventuella it-incidenter, utan det är upp till aktörerna själva att göra det. I de fall aktörer drabbas finns vi till för råd och stöd. Vi uppmuntrar drabbade aktörer att rapportera in det till MSB, säger Bohman.

1177 fungerar

I Stockholm var Södersjukhusets hemsida nere under eftermiddagen, men fungerar igen. Anja Steiber på sjukhusets presstjänst sade att problemet berodde på en driftstörning hos leverantören, och att den resterande verksamheten inte påverkades.

Även 1177 var vid 18-tiden i drift igen efter att ha legat nere.

Aftonbladet var först med att rapportera om problemen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons