Annons
Nyheter

Flera sjukhus inför förstärkningsläge

Coronaviruset • Publicerad 16 december 2020
Danderyds sjukhus är ett av sjukhusen som går upp i så kallat förstärkningsläge. Arkivbild.
Danderyds sjukhus är ett av sjukhusen som går upp i så kallat förstärkningsläge. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Flera sjukhus i landet har de senaste dygnen gått upp i så kallat förstärkningsläge på grund av pandemin. Skaraborgs sjukhus i Skövde är ett av dem. Sjukhuset gick upp i förstärkningsläge i tisdags och har nu utökat antalet vårdplatser och skjutit upp icke nödvändiga operationer.

På torsdagen gick också Danderyds sjukhus norr om Stockholm upp i förstärkningsläge på grund av covid-19. Sjukhuset minskar ytterligare på den planerade vården och vidtar åtgärder för att säkra tillgången till vårdplatser, bemanning, material och skyddsutrustning.

Annons

Även Karolinska universitetssjukhuset gick upp i förstärkningsläge.

"Sjukhuset har tillgängliga vårdplatser och vi fortsätter att ligga steget före sjukdomen genom att ställa om kapacitet", säger sjukhusdirektör Björn Zoëga enligt ett pressmeddelande.

Inom sjukvården finns det tre beredskapslägen: stabsläge, förstärkningsläge och katastrofläge. Förstärkningsläge innebär att en särskild sjukvårdsledning vidtar åtgärder för förstärkning av vissa viktiga funktioner.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons