Annons
Nyheter

Flera trafikolyckor i snövädret

Vädret har ställt till problem för trafiken i stora delar av Sverige under söndagen, och Trafikverket varnar för halt väglag på olika håll. Polisen påminner om att anpassa hastighet och avstånd till väderförhållanden.
Trafik • Publicerad 10 januari 2021
Trafikverket varnar för halt väglag i stora delar av landet. Arkivbild.
Trafikverket varnar för halt väglag i stora delar av landet. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Snön och kylan som dragit in över stora delar av landet har orsakat omfattande besvärligheter. På flera stora vägar, inklusive E16, E20, E4 och E22 har det varit störningar under söndagen efter olyckor och delvis avstängd trafik.

Trafikverket varnar för mycket besvärligt väglag kring Luleå, Arvidsjaur, Höga kusten, Stockholm och Västerås. I nästan hela landet förutom de sydöstra delarna är det risk för halka på grund av blöt snö eller lössnö.

Anpassa körningen

Annons

Bara i polisregion Bergslagen har det under dagen varit åtminstone fem olika trafikolyckor. I Sörmland skedde under söndagen två avkörningar på samma del av E20 på kort tid.

– Vi har haft ett antal olyckor under dagen och majoriteten är relaterade till halkan. Sedan är det ju inte halkan som gör att man kör i diket, utan att man inte anpassar hastighet och avstånd, säger Åsa Willsund, presstalesperson hos polisen Öst.

"Visa respekt"

Hon påminner om vikten av att anpassa körningen utifrån andra bilister och väglaget. Hon säger också att det är viktigt att visa hänsyn till andra trafikanter som väljer att hålla nere hastigheten, även om man själv har en bil som är väl anpassad till väglaget.

– Det är särskilt viktigt nu när det är halt, att visa respekt för att andra är oroliga och därför kör saktare – det är bara bra och inget man bör framkalla stress för, säger Åsa Willsund.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons