Annons
Nyheter

Flicka åtalad för mord på yngre bror får sin dom

En 16-årig flicka som misstänks ha mördat sin lillebror i Vällingby i västra Stockholm i somras får under torsdagen sin dom.
Flickan har erkänt gärningen.
Brott • Publicerad 2 februari 2023
Solna tingsrätt meddelar sin dom i fallet klockan 11. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det var den 16 juli förra året som polisen larmades till en bostad i Vällingby och grep den då 15-åriga flickan misstänkt för mordförsök på sin bror.

Pojken som var under 15 år fördes till sjukhus men avled dagen efter. I november åtalades flickan för mord.

Annons

– Jag gör gällande att jag har tillräckligt mycket bevisning för att kunna styrka att det funnits uppsåt att döda, sade åklagaren Josefina Yalo i samband med att åtal väcktes.

Enligt åtalet har pojken avlidit till följd av strypvåld.

I andra hand har åklagaren yrkat att flickan ska dömas för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Detta då gärningen, enligt åtalet, varit "livsfarlig och den tilltalade visat synnerlig hänsynslöshet samt råhet".

Enligt Dagens Nyheter hade både polisen och socialtjänsten fått upprepade larm om att den nu mordmisstänkta flickan haft svårigheter att hantera sin aggressivitet.

Flickan har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som funnit att hon inte lider av en allvarlig psykisk störning. Det saknas därmed förutsättningar att överlämna henne till rättspsykiatrisk vård vid en fällande dom.

Solna tingsrätt meddelar sin dom klockan 11.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons