Annons
Nyheter

Florida skärper abortlag

Florida har godkänt en lag som innebär att de flesta aborter efter graviditetsvecka sex förbjuds.
"Vi är stolta över att stötta livet och familjen i delstaten Florida", säger guvernör Ron DeSantis i ett uttalande.
USA • Publicerad 14 april 2023
Floridas republikanske guvernör Ron DeSantis. Arkivbild.
Floridas republikanske guvernör Ron DeSantis. Arkivbild.Foto: Mark Pynes/AP/TT

Lagförslaget klubbades igenom med 70 röster mot 40 i delstatens underhus och skrevs under torsdagen under av guvernör Ron DeSantis.

I april i fjol sänktes abortgränsen i Florida från graviditetsvecka 24 till 15.

Annons

Det nya lagförslaget medger några undantag, bland annat om kvinnans liv är i fara.

Abort vid graviditeter efter våldtäkt eller incest kommer fortsatt att vara tillåtna fram till 15:e graviditetsveckan, förutsatt att en kvinna har dokumentation som besöksförbud eller polisanmälan.

Enligt Vita huset strider åtgärden mot grundläggande friheter "och är i otakt med åsikterna" hos den stora majoriteten av amerikanerna.

"Detta förbud skulle hindra fyra miljoner kvinnor i Florida i reproduktiv ålder från att få tillgång till abortvård efter sex veckor – innan många kvinnor ens vet att de är gravida", säger Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre i ett uttalande.

Lagen kommer inte att träda i kraft förrän Floridas högsta domstol tar ställning till ett överklagande mot 15-veckorsgränsen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons