Annons
Nyheter

Flugornas herre härjar i fallfrukten

Bananflugornas tid är här och många kämpar för att bli av med insekterna som tycks dyka upp överallt. Trädgårdens fruktskörd och kräftskivornas rester kan vara två källor att hålla koll på.
Insekter • Publicerad 7 augusti 2021
Bananflugor dras till det jästa på frukt och grönsaker. Arkivbild.
Bananflugor dras till det jästa på frukt och grönsaker. Arkivbild.Foto: Sanjay Acharya/AP/TT
Håkan Kjellberg, expert på skadedjur på Anticimex.
Håkan Kjellberg, expert på skadedjur på Anticimex.Foto: Anticimex

Den varma sommaren har gjort att bananflugorna dykt upp extra tidigt i år, redan i juni i vissa delar av landet. Men bananflugesäsongen är annars nu i början av augusti fram till månadens slut.

– När frukter mognar och går sönder och börjar jäsa då gynnas bananflugorna, säger Håkan Kjellberg, expert på skadedjur på Anticimex.

Lägger ägg

Annons

Honan flyger under den här perioden runt och letar efter källor till energi, ett övermoget plommon eller en burk med krossade tomater där det ligger lite kvar på botten. Där lägger hon sina ägg och på bara en vecka blir de färdiga flugor i hundratal som vi inte förstår var de kom ifrån.

– Bananflugorna finns egentligen runt omkring oss hela tiden, men vi märker dem inte förrän det blir sådana här stora ansamlingar, säger Håkan Kjellberg.

Deras uppgift är att ta hand om saker som blivit över och hålla rent, så om man själv håller rent behöver man inte bli störd av dem. För att slippa bananflugor är det därför viktigt att själv hålla rent överallt där det kan finnas matrester, som diskho, diskbänk och skärbrädor. De trivs inte i kylskåp, så se till att få in maten där så snabbt som möjligt när ni ätit färdigt.

Gillar kräftskal

TT: Bör man ha frukt i kylen i stället för i fruktskål?

– Nej, det räcker med att frukten är hel så går den bra att ha framme, till och med bruna bananer går bra. Men så fort det blivit ett sår i en frukt så vill bananflugan dit och lägga sina ägg, så var försiktig med fallfrukt, säger Håkan Kjellberg.

Kräftskivan kan bli en fest även för bananflugorna eftersom de snabbt känner lukten av fisk och skaldjur som är bra och lätt nedbrytbara proteiner för dem. Kräftskal är riktig mumma för bananflugor och om man dessutom har kulörta lampor som lyser upp middagen blir de ännu mer intresserade.

– Många flugor lockas av UV-ljus, det blir som en fyr som de dras mot. Om man har dörren öppen och tänt inne när det är mörkt kommer de gärna på besök, så stäng eller släck om du vill slippa dem.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons