Annons
Nyheter

Fångar i fokus i Mellanösterns nya våldsspiral

Araber som sitter inspärrade i israeliska fängelser ses som hjältar bland palestinier, men som terrorister bland israeliska nationalister.
Den olika synen på de tusentals inlåsta palestinierna har efter den nya israeliska regeringens tillträde lett till en våldsexplosion som är värre än på åratal.
Mellanöstern • Publicerad 2 februari 2023
Barn studerar förödelsen i Jalud nära Nablus på Västbanken. Enligt invånare går israeliska bosättare regelbundet till anfall för att skrämma bort palestinierna, ett led i de ständigt pågående konflikterna i området.
Barn studerar förödelsen i Jalud nära Nablus på Västbanken. Enligt invånare går israeliska bosättare regelbundet till anfall för att skrämma bort palestinierna, ett led i de ständigt pågående konflikterna i området.Foto: Majdi Mohammed/AP/TT
Itamar Ben-Gvir. Bild från ett regeringssammanträde vid årsskiftet.
Itamar Ben-Gvir. Bild från ett regeringssammanträde vid årsskiftet.Foto: Ariel Schalit/pool/AP/TT

Anfallen från båda sidor fortsatte natten till torsdagen, med raketer in mot Israel och israeliska flygattacker i Gazaremsan.

De israeliska stridsplanen träffade fastigheter där militär utbildning inom Izz al-Din al-Qassam-brigaderna, väpnad gren till den styrande islamiströrelsen Hamas, har pågått. Det bekräftar palestinska källor för nyhetsbyrån AFP.

Annons

Inga personskador rapporteras på någondera sidan. Men spänningarna i den israelisk-palestinska konflikten är värre än på länge efter dåd och attacker som sammanlagt krävt mer än 40 liv de senaste veckorna.

Hårdför minister

I centrum står Israels nye säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir. Han har tidigare anklagats för hat mot palestinier och bland annat hyllat Baruch Goldstein, den israelisk-amerikanske terrorist som sköt ihjäl 29 palestinier i en massaker på Västbanken 1994.

Ben-Gvir har nu gjort hårdare villkor för säkerhetsfångar till en profilfråga. De har en mycket utsatt tillvaro i israeliska häkten och fängelser, och exempelvis Hamas hävdar att de ofta utsätts för övergrepp.

Blodigaste året

Samtidigt ses fångarna, som är många tusen, ofta som hjältar bland palestinierna. Därmed är de en tacksam punkt för Ben-Gvir att trycka på när han vill visa att Israel inte visar sina motståndare någon pardon.

Säkerhetsministern har gjort flera utspel i takt med våldsspiralen den senaste tiden och försäkrar att raketer från Gaza inte kommer att få honom att retirera. Nu har han begärt ett möte med regeringens speciella säkerhetskabinett för att diskutera ännu skoningslösare behandling av fångarna.

Under förra året dödades nästan 150 palestinier på Västbanken, vilket gjorde 2022 till det blodigaste året där sedan 2004. I år är antalet dödsoffer på bara en månad redan uppe i ett 40-tal.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons