Annons
Nyheter

Moldavien stängde luftrum av säkerhetsskäl

Moldaviens stängde tillfälligt sitt luftrum. Anledningen var ett flygande föremål som enligt myndigheterna kan ha varit en väderballong.
Moldavien • Publicerad 14 februari 2023
Moldaviens president Maia Sandu. Arkivbild.
Moldaviens president Maia Sandu. Arkivbild.Foto: Yoan Valat/AP/TT

Luftrummet öppnades igen efter att ha hållits stängt under drygt två timmar på tisdagseftermiddagen.

Enligt den moldaviska luftfartsmyndigheten låg säkerhetsskäl bakom beslutet att stänga luftrummet. Ett mindre flygande föremål som inte kunde identifieras hade upptäckts. Eftersom väderförhållanden gjorde det omöjligt att följa och se föremålet fattades beslutet för att "garantera säkerheten" för den reguljära flygtrafiken.

Rumänska stridsflygplan

Annons

Enligt obekräftade uppgifter i en moldavisk dagstidning var det en "utländsk drönare" som flugit i luftrummet utan tillåtelse.

I grannlandet Rumänien siktades en flygfarkost som såg ut som en väderballong. Det är inte uteslutet att det var samma objekt som sågs i Moldavien.

Två rumänska stridsflygplan skickades upp för att få klarhet men utan att hitta något, enligt landets försvarsdepartement.

Undantagstillstånd råder

I Moldavien råder undantagstillstånd med anledning av Rysslands anfallskrig i grannlandet Ukraina. Nyligen varnade också Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för att Moldavien står "näst på tur" i Moskvas krigsplaner. Någon dag senare avgick Moldaviens regering under uppmärksammade former.

Moldaviens president Maia Sandu anklagade under måndagen Ryssland för en långt gången plan att störta landets EU-vänliga regering.

Från ryskt håll dementeras anklagelserna om att landet planerar att störta den moldaviska regeringen.

"Dessa påståenden är fullständigt ogrundade och obefogade", sade den ryske utrikesministern i ett uttalande på tisdagen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons