Annons
Nyheter

Flygledare får 45 miljoner i statligt lån

Ekonomi • Publicerad 14 januari 2022
Flygledartornet på Kastrups flygplats i Köpenhamn. Arkivbild.
Flygledartornet på Kastrups flygplats i Köpenhamn. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Trafikverket har beviljat ett lån på 45 miljoner kronor till Saab Digital Air Traffic Solutions (SDATS), en leverantör av flygtrafikledning, meddelar myndigheten på sin hemsida.

Lånet är en del av ett större program med statliga lån till flygtrafikledningsföretag, på uppdrag av regeringen, och är återbetalningsskyldigt. Det ska betalas tillbaka senast den 1 januari 2027.

Annons

Företagens inkomst kommer vanligtvis från flygbolagen, som betalar en avgift för att använda det svenska luftrummet. Intkterna har av bekanta skäl minskat kraftigt under pandemin.

Det finns fyra aktörer inom flygtrafikledning i Sverige. Regeringen bedömer företagens överlevnad som viktig bland annat för att säkra samhällsviktiga lufttransporter.

Våren 2021 fick en annan aktör, Aviation Capacity Resources (ACR), ett lån på 119 miljoner kronor. Räntan för det lånet ligger på en procent. För SDATS ligger räntan på två procent.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons